keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Suomalaiset alppimajatNilsiän Tahkovuoren läpi kulkiessa silmille hyppäsi erityisesti kuvien alppityylinen, massiivinen rakennus, jossa on muun muassa K-kauppa. Vaikutteita rakentamiseen on aina otettu ulkomailta, mutta muiden maiden perinnetyyleistä ammentaminen tuntuu pahasti falskilta.

Muissakin alueen rakennuksista on samaa ideamaailmaa, ja pohjoisen hiihtokeskuksissa on myös rakennettu sveitsiläiset perinteet mielessä.

Kunnon kulttuurikriitikko alkaisi tietenkin vaatia suomalaisten perinteiden kunnioittamista hiihtokeskusrakentamisessa. Mutta sellaista ei taida olla.

Suomalaiset ovat hiihtäjäkansaa, ainakin meille niin on opetettu. Nimistön perusteella maastohiihdon jalon taidon taisivat kuitenkin saamelaiset meille opettaa. Taisi usko yleiseen ja yhtäläiseen suomalaiseen hiihto- ja suunnistustaitoon armeijassa kadota jo 1920-luvun sotaharjoituksissa.

Hiihdosta tuli nimenomaan murtomaahiihtoa muutaman TUL:n urheilijan tehtyä samalla vuosikymmenellä Kotkan edustalla merenjäällä sellaiset ME-lukemat, ettei SVUL:issa niiden lyömiseen uskottu. Maastossa ei aikoja ennätykset mielessä ole mitattu.

Mäenlaskemisperinteet muuten kuin hyppyrimäestä eivät Suomessa taida paljoa betonilaatikkoarkkitehtuuria kauemmas ulottaa.

Sellainen ei taida laskettelijaturistien houkuttamiseksi kelvata.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, muistuttaisin, että karjalainen perinnerakentaminen muistuttaa hämmästyttävän paljon Alppien seudun perinnerakentamista. Tosin sillä tuskin on mitään tekemistä Suomen hiihtokeskusten "alppikylien" kanssa.

Reijo Valta kirjoitti...

Hyvä muistutus, alkoihan juuri Yle Radio1:n karjalainen heinäkuu.

Suunnittelihan Alvar Aalto Lappiin karjalaistyylisiä loma-asuntoja, mutta idea taisi olla tilaajan. Ehkä ajatuksessa jotain yhteistä on.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset