perjantai 18. kesäkuuta 2010

Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkkiMaaningan kunnantalon takapihalla on näyttävällä paikalla Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkki. Kuninkaankartano perustettiin 1547 ja sen myötä nykyisen Pohjois-Savon paikallishallinto tuli Ruotsin kruunun alaisuuteen järjestettyä omana pitäjänään.

Tavinsalmi on koko Pohjois-Savon emäpitäjä. Kunnan sivuilla todetaan, että nykyisen Maaningan kannalta harmillisesti maakunnan keskus sittemmin siirtyi Kuopioon.

Muistomerkki on alkujaan sijainnut Mustanvirran rannalla lähempänä kartanon sijaintipaikkaa (sitä ei ole saatu tarkalleen selville, vaikka arkeologitkin on asialle laitettu). Vuonna 1997 muistomerkki siirrettiin nykyiselle paikalle.

Kaj Michaelin kiveen suunnittelemasta reliefistä erottaa aiheina ainakin esivallan ja tavin. Michael tunnetaan paremmin arkkitehtina, Kuopiossa hänen suunnittelemiinsa töihin kuuluu muun muassa H-talo.

Michaelin muista muistomerkeistä on jäänyt mieleen hänen lapselleen suunnittelema hautakivi Kuopion isolla hautausmaalla. Moderni, vaakatasoinen, tyylitellyin kirjaimin koristeltu kivi kuuluu hautausmaan kävelykierroksen kohteisiin.

1 kommentti:

Anneli Vuolle kirjoitti...

WIKIPEDIASTA:
"....Hussolansaaressa, jonne se on sijoitettu useissa kartoissa, vesireitin länsipuolelle.[1] Perimätieto liittää saaressa sijaitsevan rakennuspohjan kuninkaankartanoon, mutta kun Turun yliopiston kulttuurin tutkimuksen laitos suoritti alueella kaivauksia vuonna 1997, jäänteiden osoitettiin olevan aikaistaan 1700-luvulta.[2] Toisena jopa todennäköisempänä Tavinsalmen kuninkaankartanon sijaintipaikkana on pidetty nykyisen Kuopion kaupungin Linnanpelloksi edelleen kutsutun asuinalueen ja nykyisen matkustajasataman välistä viljavaa Kuopionlahden aluetta. ..."

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset