sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Hukka-aika


Tietosanoma Oy julkaisi vuonna 1990 Kansalaiskalenterin 1991, josta ilmeisesti oli tarkoitus tulla Mitä Missä Milloin -kirjasarjan kilpailija. Kansalaiskalenterin lanseeraus ei kuitenkaan onnistunut ja sitä ilmestyi vain yksi.

Kimmo Pietiläisen toimittama Kansalaiskalenteri sisälsi monia samoja elementtejä kuin MMM. Vuoden tapahtumat kronikoiden ja artikkeleita ja sanastoja vuoden tapahtumista. Mittaa kirjalle kertyi 612-sivua pitkälti olympia- ja nobelvoittajaluetteloiden myötä.

Hormeesi, toteennäyttämätön oletus pienten säteilyannosten terveellisestä vaikutuksesta.

Vuoden sanastoja kirjassa on useampi. Ympäristösi sanat -luettelossa pistää silmään ydinteknologian ja säteilytutkimussanojen huomattava määrä. Tietotekniikasta on laadittu kokonaan oma sanastonsa.

Lerppu, tietokoneslangia: levyke, floppy, disketti. Rautaoksidilla päällystetty tietokoneen vaihdettava tallennusväline. Lerppuja käytetään tällä hetkellä kahta eri kokoa: 8 tuumaa ja 5,25 tuumaa. Lerppu on tehty joustavasta muovista.

Näin retrospektiivisesti vuotta 1991 ajatellen mieleen tulee lama. Kansalaiskalenteria koottaessa se ei kuitenkaan ilmeisesti vielä ole ollut uhkakuvanakaan. Ympäristösi sanat -luettelo sisältää pari hakusanaa, joiden äkkiseltään luulisi siihen liittyvän.

Hukka-aika, ks. lama-aika.

Lama-aika, hukka-aika, kuollut aika, lyhin aika, jonka laite tarvitsee pystyäkseen havaitsemaan kaksi perättäistä tapahtumaa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset