Graffiti-tyttö Tiina maalaa sankarinsa Urjan kuvia Mawitanin seinille. Uutispäivä Demarin sarjis viime viikon torstailta. Sama tarina on julkaistu Mustanaamiossa 20/2010: siinä Tennie-tyttö tekee Mustanaamio-graffiteja Morristownin kaduille. |
Mustanaamio alkoi ilmestyä vuonna 1966. Semic Press Oy:n kustantamana ilmestyi tuona vuonna kaksi lehteä. Ensimmäisessä numerossa Lee Falkin ja Sy Barryn tarina Mustiksen lapsuudesta. Viimeinen numero on 996. Mustanaamio-lehti.
Suomalaisille trikoosankari oli jo tuttu aikaisemmista sarjakuvalehdistä (Sarjakuvalehti 1949-1963, Nastasarjat 1964-1965) ja sanomalehdistä. Oman lehden suosio kasvoi tasaisesti ja vuosittain ilmestyneiden numeroiden määrä kasvoi pitkin 1970- ja 1980-lukua.
Suosionsa huipulla hahmo ja lehti oli 1980-luvun lopulla. Levikki oli valtava, olihan fanitettavana mainio suomalainen piirtäjä Kari Leppänen. 2000-luvulla menekki asettui vajaaseen neljään tuhanteen. Pohjoismaisena yhteistuotantona ja yhteispainatuksin tuotettu lehti ei tiettävästi kuitenkaan tuottanut tappiota.
Suomalainen Semic muuttui 1998 Sanoman ja tanskalaisen Egmont-konsernin puoliksi omistamaksi Egmont Kustannukseksi. Kesäkuun 2010 alussa aloitetuissa yt-neuvotteluissa vähennystarpeeksi ilmoitettiin 15-19 ihmistä, lopulta kuusitoista sai potkut. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Marjaana Tulosmaa jää eläkkeelle vuoden alussa.
Yt-neuvottelujen päätteeksi syyskuun alussa ilmoitettiin myös Tampereen toimipisteen lopettamisesta. Aamulehti uutisoi Mustanaamion muuttavan Helsinkiin. Se ei siis pidä paikkaansa. Mustanaamio lakkaa ilmestymästä Tampereen konttorin sulkemisen myötä.
Puuha-Peten kaltaiset lehdet ovat lyhytikäisiä, tv-ohjelmien oheistuotteita, joten se olisi lopetettu muutoinkin piakkoin. Lehti alkoi ilmestyä 2001. Viivin&Wagnerin tapaus on harmillisempi. Kotimaiseen sarjakuvaan perustuva lehti ehti ilmestyä vain kaksi vuotta.
Viivi ja Wagner jatkavat entiseen tapaan sanomalehdissä ja albumeina. Mustanaamiokin seikkailee edelleen Fantomina Kalevassa ja Urjana Uutispäivä Demarissa.
* Egmont Kustannuksen supistuksia seurataan Kvaakissa.
* Mustanaamio-julkaisut Suomessa. Juha Tynninen.
Egmont-konsernin omistaa Wikipedian mukaan tanskalainen Egmont-säätiö, jonka tarkoitus on tukea lasten ja nuorten sosiaalisia ja terveydellisiä oloja, ja taidetta, kulttuuria ja tutkimusta.
5 kommenttia:
Myönnän, etten Mustista ole lukenut aikoihin. Silti tuo tuntuu kulttuurishokilta. On niitä joskus tullut luettua vinot pinot.
Semic painoi aikanaan lehtiään täällä meillä päin. Kirjapainon roskiksesta kävimme numeroita hakemassa, sieltä löytyi myös Maseja ja monia muita.
Tämän päivän levikistä tai suosiosta en tiedä, mutta luulisi jonkun lehteä painavan jatkossakin(?)
Teillä päin Vilppulassa? Siellä joka tapauksessa joitakin aikoja tehtiin lehtien yhteispainatuksia kaikkia pohjoismaita varten. Viime ajat Mustis on painettu "halvempien tuotantokustannusten" Ruotsissa.
En oikein jaksa uskoa kenenkään toisen innostuvan julkaisemisesta. Tuskin muita firmoja hyväksytään mukaan konsernin sisäisiin yhteispainatuksiin - vaikka konsernin omistajasäätiö lasten ja nuorten etuja ajaakin.
Fantomenin ilmestyminen Ruotsissa jatkuu. Pitänee innokkaiden siirtyä lukemaan seikkailuja toisella kotimaisella.
Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig.
Fantomen-lehden seuraajiksi siirtyville tein lyhyen suomi-ruotsi fraasisanaston Viidakon vanhoista sanonnoista.
Egmont on tiedottanut tulevasta lehtien kannalta. Lakkautettavien lehtien lista on seuraava:
Agentti X9
Ben 10
Lauri Kilpa-auto
Mustanaamio
Nemi-lehti
Paavo Pesusieni
Prinsessa Lillifee
Puuha-Pete
Viivi ja Wagner
Kaikki kaunis katoaa aikanaan – matkansa päättäviä tuotteita
Sarjakuvatoimittaja Antti Marttisen muistokirjoitus viimeisestä Mustanaamiosta.
Lähetä kommentti