maanantai 23. heinäkuuta 2012

Kuka saa kertoa olympialaisista


Facebookissa alkoi heti kierrellä nelosen uutisten pätkä jossa kerrottiin, että Kansainvälinen Olympiakomitea aikoo tarkkailla miten sosiaalisessa mediassa välitetään uutisia kohta alkavista kisoista. Uutinen esitettiin kärkevästi. Että olisi sensurointi tulossa. Lopussa kuitenkin viestiä lievennettiin. Tarkoituksena on vain estää "kaupallinen toiminta" olympiakisoilla.

Mitä sitten on kaupallinen toiminta? Kysymys jäi vahvasti avoimeksi. Saavatko sanomalehdet ja muut perinteiset mediat jakaa twitterin ja facebookin kautta omia urheilu-uutisiaan? Saavatko ne ylipäätään kirjoittaa kisoista? Rajataanko tiedonvälitys yleisradioyhtiöille ja voittoa tavoittelevat mediatalot eivät saa lupaa uutisoida tapahtumista?

Tuskin näin on. Varmaankin Alma Median lehdet saavat aivan entiseen tapaan kirjoitella, samoin kuin iltapäivälehdet. Kansainvälinen Olympiakomitea asettautuu tukemaan perinteistä mediaa pyrkimällä rajoittamaan olympiatapahtumien yleisön ja urheilijoiden omaa viestimistä älypuhelinten ja muiden pienten kannettavien laitteiden avulla.

Kansainvälinen Olympiakomitea haluaa turvata sen, että kalliit televisiontioikeudet ostanut saa todellakin ensimmäisenä kertoa paikan päällä tapahtuneen. Ettei joku ehdi ensin tviitata tai laittaa Youtubeen videota.

Rajoitukset tuntuvat oudoilta. Ainakin Yle lähettää olympialaisista suoraa lähetystä, miten sitä aikaisemmin voisi joku ehtiä tuloksista kertoa?

Luultavasti kyse on tulevien olympialaisten televisiontioikeuksien hinnasta. Mediatalot mielellään hankkisivat oikeutensa halvemmalla, ja neuvotteluissa on taatusti puhuttu sosiaalisesta mediasta. Nyt KOK haluaa neuvottelijoille osoittaa, että se ainakin yrittää asialle tehdä jotakin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset