keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Forseliuksen automobiilin markkinointimatka


Toukokuussa 1900 kauppaneuvos Victor Forselius tai oikeammin maatalouskonekauppaa harjoittanut Oy Victor Forselius Ab toi Turkuun kaksi moottoriajoneuvoa. Toinen niistä oli automobiili, Mannheimin tehtailla valmistettu Benz Velo Comfortable. "Sievä", "tavallisten trillain näköinen" auto oli tarkoitettu myyntiin. Kauppa ei kuitenkaan ottanut käynnistyäkseen ja elokuussa 1901 Forseliuksella oli ilmeisesti vielä käsissään tuo samainen Benz.

Keski-Euroopassa autojen myyntiä oli edistetty erilaisin nopeus- ja kestävyysajoin. Elokuun 1901 alussa Forselius järjesti tuollaisen ajon Lounais-Suomessa. Matkareittinä oli Turku - Rauma - Kiukainen (Panelian kylä) - Eura - Kiukainen (Viinikkalan talo) - Huittinen (Forseliuksen omistama Laurilan talo) - Vampula - Pöytyä - Turku. Vuoden 1901 teillä matkaa kertyi noin 350 kilometrin verran. Ensimmäisen etapin, sata kilometriä Raumalle, Benz kulki viidessä ja puolessa tunnissa.

Kun nuo Lounais-Suomen tienoot eivät itselle ole tutut, niin katsoin reittiä Google Mapsista. Yllä oleva kartta kertoo saman reitin nykyisillä teillä. Matkaa kertyisi 296 kilometriä ja nopeusrajoitusten mukaan koko reissusta selviäisi neljään tuntiin ja varttiin.

Forseliuksen tavoitteena oli esitellä autoa potentiaalisille ostajille. Kiukaisten Panelian kylässä järjestettiin Suomen suoviljelysyhdistyksen vuosikokous ja oli oletettavaa, että paikalla olisi varakkaita talonpoikia. Uuden Auran uutisen mukaan Forseliuksen tähtäimessä olivat erityisesti kestikievarinpitäjät.

Benz Velo Comfortable. Vuoden 1901 hintapyyntö 4000 mk.


Miten lie markkinointi onnistunut, menikö auto kaupaksi? Siihen ei ole tällä tietoa vastausta kertoa. Mutta linkin automatkasta kertovaan uutiseen voin antaa.* Automobiililla tehty matka Suomessa. Uusi Aura 8.8.1901.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset