sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Oksapoika


Maailma muuttuu. Niin muuttuu maailman navan ympäryskin. Kuopion torin laidalle ei henkilöautolla enää taida päästä ollenkaan, kun Carlsonin nurkaltakin lähtee nykyisin kävelykatu. Se on avattu jo syksyllä. Syyskuun 11. päivä paljastettiin uuden kävelykadun taideteos, kaikkiaan seitsenosainen Pekka Kauhasen luomus. Sen suurin ja näkyvin osa on Oksapoika (2013). Ennen kävelykadulle siirtämistä patsas oli esillä kaupungintalolla.

Kauhaselta tilattiin uudelle kävelykadulle savolaisuutta kuvastava teos. Heikki Konttisen Veljmiehen ja Taru Mäntysen Siskotytön jatkoksi saatiin siis Oksapoika. Uusi teos on valettu samassa pajassa Espoossa kuin Veljmieskin. Kuvanveistäjä haastattelussa vitsaili, että häneltä tilattiin Veljmiehen ja Siskotytön lapsi. Ja poika siitä tuli.

Kauhasen uusi työ noudattaa veistostrendejä. Siinä on useita pieniä, ei niin näkyvillä olevia osia ja suurin osa on ihmisen kokoinen, jalustalle nostamaton vekkuli. Tällaiset ihmisen tasaiset teokset ovat alttiita tunteiden ilmaisuille. Oulussa Sanna Koiviston Tiernapoikien jaloille oli pissitty, Oksapoika oli saanut joulun aikana selkäänsä ylenannon.

Onneksi veistokset kestävät.LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset