torstai 2. heinäkuuta 2015

Susiluola, Varggrottan


Kun 1990-luvun puolivälissä Suupohjan alueelle suunniteltiin luontoreittejä, päätettiin Suomen suurin luola tyhjentää. Eihän hiekan ja maan täyttämästä luolasta olisi kovin kummoiseksi nähtävyydeksi. Susivuoren luolan tyhjennys aloitettiin vuonna 1996 ja se tuotti melkoisen yllätyksen. Susiluolasta löytyi neandertalilaisten tekemiä työkaluja ja tallaama lattia 120 000 vuoden takaa.

Susiluola on syntynyt kallioperän vaakarakoon, joka on miljoonien vuosien aikana laajentunut luolaksi. Suuaukon suurin korkeus on 1,5 ja luolan sisällä 2,2 metriä. Kaivauksia luolassa on tehty useiden vuosien ajan ja saldona on noin 200 esinelöytöä ja 600 työvälineiden tekemisessä syntynyttä iskosta. Esineet ovat Moustérien kulttuurille tyypillisiä käsikirveitä. Muutama arkeologi oli arvellut, että jossakin Pohjoismaissa voisi olla luola, jossa olisi säästynyt elämän jäänteitä ajalta ennen viimeistä jääkautta, mutta Suomessa kukaan ei sellaista uskonut olevan.




Siitepölyjen lisäksi Susiluolassa ei ole säilynyt orgaanisia aineksia. Ensimmäisiä löydettyjä työkaluja epäiltiin, että ovatko ne vain sattumalta ilman ihmisen kättä syntyneet. Sittemmin löytynyt määrä kuitenkin puhuisi suunnitelmallisen työskentelyn puolesta. Neandertalilaisia epäillään asukkaiksi, koska heitä asui lähimmissä vertailukohteissa.

Susiluolaan ei pääse sisään, koska luola alkoi osoittaa uuden laajenemisen merkkejä vuonna 2001. Kallioperää on tuettu pitkin terästapein ja luolan kattoon on asennettu teräsverkko tutkijoiden turvallisuuden lisäämiseksi.

Ulkopuolella luolaa ja sen muinaista esitellään parillakin infeormaatiotaululla. Kulkijoille on tehty retkipaikka ja nimensä saattui laittaa vieraskirjaan.




* Susiluola. Museovirasto


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hi,

I'm working for the swedish magazine "Populär historia", and I'm wondering about the pictures of Susiluola in this blog post. Are you the photographer? Would it be possible for us to use one of them in our magazine?

Yours,
Christina Kjellstrand
christina.kjellstrand@popularhistoria.se

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset