maanantai 10. elokuuta 2015

Alkuperäinen Manneken Pis

"Manneken pis joulupukkina vuonna 2014".
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Brysselin ja varmaan koko Belgian tunnetuin nähtävyys on Manneken Pis, pissivä poika (ranskaksi le Petit Julien). Pienen patsaan ympärille on vuosien saatossa kertynyt kaikenlaisia legendoja, tarinoita ja perinteitä. Viime vuosina Manneken Pis on saanut ylleen useita erilaisia asuja milloin minkin asian tai ammattikunnan muistamiseksi, juhlapäivinä veden sijaan poika saattaa lorotella olutta (aikaisemmin myös viiniä). Brysselissä on myös patsaan naispuolinen versio Jeanneke Pis ja uroskoiraversio Zinneken Pis.

Patsas on monen elävän ja kuihtuneen kansanperinteen kohde. Pienen kokonsa vuoksi veistos on lähtenyt valloittajien ja varkaiden matkaan. Aina se on kuitenkin palannut paikalleen, ainakin kopiona. Alkuperäinen on ollut vuodesta 1965 museossa enemmän vandalismin tieltä. Tosin on esitetty vahvoja epäilyjä siitä, että "alkuperäinen" olisikin jäänyt varkaan matkaan 1817. Tuskin häpeäpaaluun ja loppuelämän pakkotyöhön tuomitulla varkaalla on ollut houkutinta kertoa viemänsä sijaintia.

Ylen uutiset kertoivat, että belgialaiset tutkijat aikovat selvittää onko "alkuperäisen" pronssi valettu milloin. Humanistien ja luonnontieteilijöiden yhteisprojektilla ehkä saadaan valaistusta Jerome Duquesnoy vanhemman (1570-1641) 1619 pystytetyn patsaan vaiheista 400-vuotisjuhliin mennessä.

Turisteille Manneken Pisistä yleensä kerrotaan, että patsaan on kustantanut rikas liikemies tai rouva, joka on kaupungin hulinaan hukannut poikansa. Kun tämä löytyi puistosta iloisesti pissaamassa, niin aihe patsaalle oli syntynyt. Kulttuurihistoria viittaa pieniin prinsseihin tai aatelispoikiin, jotka ovat puusta virtsanneet vihollisen niskaan tai sammuttaneet pommin sytytyslangan.

Alkuperäisestä puhuminen Manneken Pisin yhteydessä on monimutkaisempi asia kuin arvaisikaan. Jo 1300-luvulla eräiden tietojen mukaan Brysselissä olisi ollut kivipatsas mainitun rohkean/nokkelan pikkupojan muistoksi. Se olisi korvattu pronssilla 1619.

Toisaalta Jerome Duquesnoy vanhemman tiedetään valaneen koko joukon identtisiä patsaita. Niitä on useissa Belgian kaupungeissa ja kylissä. Mikä niistä on tehty ensimmäisenä, siitä väitellään edelleen.

"Alkuperäisen" selvittäminen ei siis ole niin yksinkertaista. Pikemminkin päädytään alkuperäisen filosofisiin määrittelyihin.Tutkijat selvittävät, onko aito pissaava poika sittenkään aito. Yle uutiset


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset