tiistai 25. elokuuta 2015

Kuun lepakkoihmiset


Tänään 1835 New York Sun aloitti juttusarjan, jossa kuvailtiin uusia merkittäviä löytöjä kuun pinnalta. Jutulle ei oltu merkitty kirjoittajaa, mutta havaintojen kerrottiin olevan tehty Sir John Herschelin kaukoputken avulla. Se oli tuohon maailman aikaan tehokkain olemassaoleva teleskooppi. Brittiläisen Herschelin kaukoputki oli ollut paljon uutisissa. Se oli yksi brittiläisen maailmanmahdin osoitus.

Artikkelisarja tarjosi hämmästyttäviä tietoja kuusta. Siellä oli elämää! Tiedot oli muka julkaistu pari vuotta aikaisemmin Edinburghin yliopiston tiedelehdessä, joten lukijoilla ei olisi mitään syytä epäillä jutun aitoutta. Ensimmäisessä jutussa kerrottiin meristä, rannoista, kasvillisuudesta ja eläimistä. Suurin uutinen säästettiin neljänteen juttuun: kuussa oli älyllistä elämää, lepakkoihmisiä!

Kuujuttu myi kuin häkä. Sunin levikki nousi huomattavasti. Lehti painatti kiinnostuksen lisäämiseksi yllä olevan litografian kuun elämästä. Alla oleva kuva kuun temppelistä ilmestyi viimeisen jutun yhteydessä.


Kuusiosainen juttusarja oli tietenkin huijausta. Jo syyskuussa 1835 Sunin kilpailijat olivat selvittäneet taustat kirjoittajaa myöten. Edinburgh Journal of Science ei ollut julkaissut juttua, tosin sitä sille oli tarjottu. Kirjoittaja luultavimmin oli toimittaja Richard Adams Locke (1800-1871), joka oli juuri tullut Yhdysvaltoihin ja saanut paikan lehdestä.

Pian julkaisija myönsi itsekin jutun olevan huijausta. Lukijakunta ei kuitenkaan tuntenut itseään huijatuksi, vaan pikemminkin viihdytetyksi. Sunin levikki pysyi uusissa korkeammissa luvuissa.

Locke oli saanut idean ilmeisimmin Edgar Allan Poelta. Tämä oli julkaissut myös yhdysvaltalaisessa Southern Literary Messengerissä tarinan The Unparalleled Adventure of One Hans Pfaall kesäkuussa 1835. Poe lähetti Hans Pfaallin kuuhun ja esitti tapahtuneen totena. Hän aikoi jopa jatkaa Pfaallin seikkailuja, mutta Locken kuuhuijauksesta syntynyt kohu sai Poen perääntymään.

Brittikirjoittajat eivät tainneet arvostaa kovin korkealle amerikkalaisten hoksottimia. Herkkäuskoisina taisivat heitä laajemminkin pitää.



The Great Moon Hoax. Hoaxes.org


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset