lauantai 8. elokuuta 2015

Karim ja Turun Varissuo


[Tervetuloa Turkuun. Toivottavasti selviät kokemuksesta hengissä.​​ - Tämä toivotus ei ole perussuomalaisten puoluekokoukseen tulijoille vaan dystooppiseen Turkuun sijoittuvan supersankarisarjakuvan Karimin esittelyteksteistä.]


Toni Karonen – Harri Honkala
Karim 1. Ulkopuoliset
Asema Kustannus 2014


Karim Mabare on 1990-luvun dystooppisessa Turussa asuva maahanmuuttaja. Hyvinvointivaltio on kadonnut ja vapaaehtoisiin lahjoituksiin perustuvat avustusjärjestöt loistavat poissaolollaan. Päättäjiä näyttäisi olevan vain Helsingissä ja julkinen sektori on luuranko entisestä. Mabaren perheen kotikaupunginosassa Varissuolla poliisitkin ovat harvinainen näky.

Turvaa saadakseen Karim on liittynyt Ulkopuoliset-nimiseen jengiin. Ratkaisu osoittautuu nopeasti virheeksi. Karim saa maksaa kovan hinnan jengiläisyydestään.

Toni Karosen käsikirjoittama ja Harri Honkalan piirtämä Karim on aikaisemmin ilmestynyt omakustannelehtinä. Nyt viisi ensimmäistä lehteä on koottu yksiin kansiin, paremmin saatavaksi. Tällaisena koosteena Karimin saaga pääsee paremmin vauhtiin.


Varissuon öitä turvaamaan ilmestyy salaperäinen, naamioitunut Viiltäjä. Supersankarimaisilla piirteillä varustettu heikkojen puolustaja on nähty viimeksi kymmenen vuotta sitten. Hänen roolinsa rikollisuudenkitkijänä herättää moraalisia kysymyksiä, jotka turvallisuutta toivovat sivuuttavat. Viiltäjä lähestyy Karimia apua toivoen.

Karim on tarkasti ja säntillisesti piirretty sarjakuva. Huoliteltu mustavalkoinen ilmaisu sopii tähän seikkailusarjakuvaan paremmin kuin hyvin. Honkalan piirrosjälki on saanut kiitosta nykysarjakuvaan hyvin kriittisesti suhtautuvalta Kari T. Leppäseltä. Karimissa onkin samaa henkeä kuin muun muassa Leppäsen tekemissä 1980-luvun Mustanaamioissa. Tyyliltään sarjakuva poikkeaa suomalaisen nykysarjakuvan valtavirrasta huomattavasti.

Ensimmäisessä osassa Karimin persoona ja toimintaympäristö tulevat esitellyiksi ja perustelluiksi. Karimin täytyy kasvaa isoihin rooleihin nopeasti. Harmaan eri sävyjä ei maailma suuremmin mahdollista. Mustavalkoinen, varjostuksilla tunnelmia luova sarjakuvailmaisu korostaa juonta. On ilo havaita, että tämä tyyli ei ole kokonaan jäänyt sarjakuvan historiaan.


Julkaistu Sarjainfossa 3/2014.
2 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

No onpas tässäkin miljöö valittu. Minusta Varissuo on mainettaan parempi. En ole tosin asunut siellä, mutta käynyt paikalla myös perjantai-iltaisin.

Reijo Valta kirjoitti...

Tunnen Turkua huonosti ja varsinkin lähiöt ovat kerrassaan outoja. Tuskin tämä sarjakuva kuitenkaan minkään paikan mainetta heikentää, tällaiseen genreen kuuluu tapahtumien sijoittaminen johonkin olemassaolevaan paikkaan.

Jos Karim olisi sijoitettu Ouluun, niin sijainnin, rakentamisajan ja maineen perusteella seikkailut tapahtuisivat Rajakylässä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset