maanantai 18. huhtikuuta 2016

Flunssan ajamanaAntti Ollikainen
Flu ja Flu 2 – jäätävä lentsu
Suuri Kurpitsa 2014 ja 2015
www.flu.fi

Joistakin tuoreista sarjakuvista on saatavilla todella perusteellisia tietoja. Näin varsinkin jos tekijä on opiskellut ammattikorkeakoulussa ja tehnyt opinnäytteensä oman sarjakuva-albuminsa tekemisestä. Yksi tällainen esimerkki on Antti Ollikaisen Flu. Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa opiskelleen Ollikaisen opinnäyte Flu – teoria valmistui 2013 ja albumi ilmestyi omakustanteena 2014. Tänä vuonna jatko-osa Jäätävä lentsu ilmestyi Suuren Kurpitsan julkaisemana ja samalla ensimmäinenkin osa tuli kustantajan kautta saatavaksi. Flu on luettavissa myös netissä, sarjakuva on tehty mobiilia digitaalista lukualustaa (2. sukupolven iPod Touch) ajatellen.

Flu on sanaton sarjakuva, jonka pääosassa seikkailee tutkimusmatkailijakukko, jonka tekijä on nimennyt Linnuksi. Teoksen nimen mukaisesti Linnulla on flunssa. Aivastukset rytmittävät juonta, usein episodista toiseen siirrytään pärskäyksen kautta. Tapahtumapaikkana on salaperäinen Etelämeren tulivuorisaari alkuasukasheimoineen. Sivuhenkilöinä tarinaa ryydittävät Sairaus ja Kuolema.

Tarinat etenevät jouhevasti ja sulavasti. Opinnäytteessä Ollikainen kertoi keskittyneensä erityisesti rakenteelliseen eheyteen. Tässä hän on onnistunut. Ollikainen on koeluettanut sarjakuvaansa ja tehnyt siihen muutoksia kritiikin perusteella. Esimerkiksi pelkkien tummien silhuettien käyttö sai jotkut koelukijat harhaantumaan juonesta, joten lopputuotteessa ei sellaisia ole. Ateljeekritiikin voi siis korvata tuotetestausta vastaavalla prosessilla. Sarjakuvakustannustoimittamista ei Suomessa ole juurikaan saatavilla. Ammattikunta on tainnut rantautua Suomeen vasta 2000-luvulla Asema Kustannuksen myötä.

Sanattoman pitkän mykkäsarjakuvan on luotava kuvakerronnalla puitteet, joissa lukija pystyy tulkitsemaan sarjakuvaa mahdollisimman vapaasti ja liittämään siihen omat merkityksensä. Lukijalle jää aktiivinen rooli. Ollikainen korostaa tätä ottamalla mukaan esihistoriallisen ja alkukantaisen oloisia elementtejä, jotka jo itsessään ohjaavat lukijaa tekstittömään viestintään. Laajemmassa mitassa samanlaista on tehnyt Tommi Musturi Samuelin matkassa (Huuda huuda 2009). Nuoremmille lukijoille mieleen noussevat Ice Age -animaatioelokuvat.

Ollikaisen sarjakuvat on julkaistu paperilla ja mobiilina periaatteessa samanlaisina. Pöytäkoneen suurellakin näytöllä sarjakuva toimii, vaikka se on optimoitu pienemmälle laitteelle. Flu.fi -nettisivu paljastaa, että sarjaan on suunnitteilla kolmaskin osa. Toista osaa, Jäätävää lentsua ei ole vielä julkaistu digitaalisena.

Flu on perimmältään seikkailusarjakuva, joka ammentaa aarteenetsintätriviasta. Laajan yleisön tavoittelu vienyt kerronnassa perinteisiin ratkaisuihin. Sivuhenkilöt kuitenkin pelastavat lopputuloksen.


* www.flu.fiJulkaistu Kaltiossa 6/2015.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset