torstai 14. huhtikuuta 2016

Yllätyshitti kesäksi


Pauli Kallio & Christer Nuutinen
Kramppeja ja nyrjähdyksiä - Ripa ja Kadunlakaisuíjat
Kustannusliike Hans Nissen
2016

Pauli Kallion käsikirjoittama Kramppeja ja nyrjähdyksiä on ilmestynyt jo 25 vuoden ajan. Vuosien varrella piirtäjä, julkaiseva aikakauslehti ja kokoelmia kustantava firma ovat vaihdelleet. Rumbassa aloittanut sarjakuva ilmestyy nykyisin Suomen Kuvalehdessä, matkan varrella julkaisupaikkoina ovat olleet myös Helsingin Sanomat, Aviisi, Elanto ja Parnasso. Albumeita ovat kustantaneet Jalava, Egmont, Arktinen banaani. Viimeiset kaksi on julkaissut Kustannusliike Hans Nissen. Sarjakuvan ensimmäisenä piirtäjänä ollut Christer Nuutinen palasi takaisin tehtävään 2008. Välissä sarjaa tekivät Sami Toivonen ja Mika Lietzén.

Kramppien ja nyrjähdysten tapahtumat seuraavat Riston ja Eskon elämää. Sarjaan on tullut ja lähtenyt hahmoja tarpeen mukaan. Uusi albumi alkaa Riston saamalla vuoden taiteilija-apurahalla. Hakemus lähti matkaan ystävä Eskon avustuksella. Jazz-oopperan säveltämistä ei kuitenkaan sen tarkemmin seurata, vaan sarjakuvan musiikkipuoli hoituu katusoittobändin parissa. Levyttämistä varten se tarvitsi nimen, hätäisesti keksittiin Ripa ja Kadunlakaisijat.

Taiteilija-apurahan vaatima jazz-ooppera syntyi, mutta suurempi yllätys oli Kadunlakaisijoiden menestys. Sen biisi alkoi soida iskelmäradioissa, vaikka Risto oli tiukasti sitä mieltä, että bändi soitti etnojazzfolkrockbluesia (jossa tosin saattoi olla lieviä iskelmävaikutteita).

Sarjakuvan ihmissuhteet tuntuvat toimivan tässä albumissa. Jotakin sivuvipinää on kuitenkin meneillään, josta jatkossa saattaa kasvaa isompia ongelmia. Mutta ei välttämättä. Asia selvinnee jatkossa.

Uutuuden esipuheen on kirjoittanut Esko Valtaoja. Vinjettikuvassa hänellä on pitkä parta, vaikka Rakel Liekki leikkasi sen yli vuosi sitten. Valtaoja osoittautuu sarjakuvia lukeneeksi ihmiseksi. Aivan oikein hän huomaa, että Kramppeja ja nyrjähdyksiä ohittaa ensi vuonna toisen suomalaisen etenevän ajan sarjakuvan pituuden. Mämmilälle ikää karttui 26 vuotta. Julkaisuhistoriaa ajatellen tuskin Mämmilän kohtalo uhkaa tätä sarjaa. Riston ja Eskon elämässä lienee vielä seurattavaa vuosiksi.


* Pauli Kallio & Christer Nuutinen: Kramppeja ja nyrjähdyksiä - Ripa ja Kadunlakaisijat. Kreegah.net


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset