torstai 21. heinäkuuta 2016

Tappajan näköinen miesDekkarit-festivaalilla nähtiin eilen Matti Röngän Tuliaiset Moskovasta teokseen perustuva Lauri Nurksen elokuva Tappajan näköinen mies (Suomi 2016). Ennen elokuvaa Matti Rönkä esitteli tuotosta muutamin sanoin.

Rönkä kertoi, ettei ole osallistunut juurikaan televisiosarjan tai elokuvan tekemiseen. Hän on myynyt oikeudet, ristinyt kätensä ja toivonut parasta. Käsikirjoittaminen on eri asia kuin romaanin kirjoittaminen, ja Rönkä on päättänyt ettei enää opettele lumilautailua.

Toki filmiyhtiöt ovat pitäneet kirjailijan ajantasalla ja kysyneet silloin tällöin mielipidettä. Tappajan näköinen mies oli ensimmäinen Viktor Kärpän seikkailu. Nimi oli jo televisiosarjalla ja nyt siis helmikuussa ensi-iltaan tulleella elokuvalla. Päätös oli tuotantoyhtiön.


Rönkä kertoi tarinan nimen taustasta. Armeijassa ollessaan hän oli joutunut saattajaksi. Eräs Ruohonen piti viedä Tilkkaan tutkittavaksi. Asiasta tiedottanut sotilas oli aloittanut ”Rönkä, tappajan näköinen mies, …” Tuo 19-vuotiaalle kerrottu määritelmä on seurannut pitkään Röngän elämässä.

Elokuvassa sukkuloidaan Suomessa ja Venäjällä. Naapurin presidentin murhaamista suunnittelevat käyttävät Viktor Kärppää hyväkseen salakuljettaakseen murhavälineen Suomeen.

Kärppä ja atari-poliisi Teppo Korhonen setvivät asian oikein ja kansainväliseltä skandaalilta vältytään salaliittolaisista – ja Suposta huolimatta.

Jännityselokuva oli mukavasti rakennettu ja huumoria oli mukana. Ei silti kyseessä ole elokuvataiteen merkkiteos, letkeää ajanvietettä paremminkin.Rönkä kertoi, että Kärpän rooliin oli ensin suunniteltu Martti Suosaloa. Hän kuitenkin kieltäytyi, mutta päätyi elokuvaan Teppo Korhosen rooliin. Rönkää Samuli Edelmanin valinta pääosaan oli ensin epäilyttänyt, mutta hänellä ei ollut ollut ajantasaisia mielikuvia näyttelijästä.

Dekkarit-festareiden viimeinen päivä on tänään. Ohjelmassa on vielä pari elokuvaa ja paneelikeskustelu Jens Lapiduksen Stockholm Noir-kirjasarjasta.* Dekkarit – ohjelmisto

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset