maanantai 4. heinäkuuta 2016

Uh! Uh! Uh! Uh!

Islannin suorituksista jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa on tullut seurattu hupi myös tavanomaisten jalkapallopiirien ulkopuolella. Pienen saarivaltion joukkue on voittanut puolelleen monien sydämet. Uh-kannustushuutoja on kuullut Suomenkin kaduilla.

Eilinen puolivälieräottelu isäntämaa Ranskaa vastaan vaikutti etukäteen mahdottomalta. Mutta niin vaikutti edellinen ottelu Englantiakin vastaan ja silti Islanti otti ja voitti.

Ottelu alkoi samaan tapaan kuin Englantia vastaan. Reilun kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen ennakkosuosikki meni johtoon. Englantia vastaan Islanti kuittasi maalin nopeasti, mutta Ranskaa vastaan sama ei onnistunut. Ranskalaiset olivat varautuneet hyvin Gunnarssonin todella pitkiin sivurajaheittoihin ja purkivat niistä syntyneet tilanteet nopeasti.

Kun toiset kymmenen minuuttia oli pelattu, Ranska johti jo 2-0.

Aikaisemmissa otteluissa islantilaisten kannustuksella oli ääniylivoima stadionilla. Viikinkisoutamisen rytmittämiseen ajatellut kannustushuudot kaikuivat Saint-Denisissäkin, mutta ne jäivät ranskalaisten laulamisen alle. Isäntämaan joukkueen kannustajia on väistämättä enemmän katsomossa kuin minkä tahansa muun maan kannattajia.

Puoliajalle lähdettiin Ranskan johtaessa jo 4-0. Tämä oli jo varmistanut ottelun lopputuloksen. Välieriin Saksaa vastaan menisi Ranska. Joidenkin haaveilema Islanti-Wales loppuottelu ei toteutuisi.

Toinen puoliaika alkoi vapautuneesti. Lopulta Islanti pääsi näyttämään, ettei se edennyt näin pitkälle pelkällä tuurilla. Kaksi maalia osoittivat sen. Lopputulos siis 5-2.

Islannin pelit tässä turnauksessa jäävät pitkäksi ajaksi mieliin.