sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Kirottu lapsi


J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne
Harry Potter ja kirottu lapsi
suom. Jaana Kapari-Jatta
Tammi 2016


Tämän vuoden myydyin kirja on "uusi Harry Potter". Harvemmin teokseen kuulee viitattavan sen nimellä Kirottu lapsi. Kirja on näytelmäkäsikirjoitus, jota markkinoidaan kahdeksantena Harry Potter-tarinana. Kanteen on painettu myös sisällön luonnetta korostava "vain harjoituskäyttöön". Ilman erillisiä lupia näytelmää ei tietenkään saa esittää.

Näytelmässä Harry ja muut kirjoista tutut hahmot ovat nelikymppisiä, korkeissa yhteiskunnallisissa asemissa olevia. Keskeiset henkilöt ovatkin Albus Potter ja Scorpius Malfoi, jotka Tylypahkan neljännen vuoden oppilaina saavat hyvää tarkoittaessaan paljon pahaa aikaan. He selvittävät sotkunsa, osin vanhempiensa auttamina.

Suurilta ja merkittäviltä taikureilta nimensä saanut Harry Potterin nuorempi poika on jäänyt isänsä varjoon. Albusta ei ole ymmärretty omaksi ihmiseksi, vaan yhdeksi sukunsa jäseneksi. Erilaisen maine kasvaa, kun lajitteluhattu määrittää Albuksen luihuiseksi.

Scorpius Malfoin lähtökohdat ovat vielä epäedullisemmat. Häntä epäillään Voldemortin lapseksi. Äidittä jääminen leimasi myös hänen elämäänsä. Onneksi jo ensimmäisellä matkalla Tylypahkaan Albus ja Scorpius ystävystyivät.

Varsinainen seikkailu kytkeytyy tiukasti varsinaisen Harry Potter-kirjasarjan tapahtumiin. Pienetkin muutokset tarinan kulussa muuttavat lopputulosta. Sen saavat Albus ja Scorpius katkerasti kokea ajankääntäjää käyttäessään.

Näytelmän käsikirjoituksen perusteella on vaikea sanoa millainen Lontoossa viime kesänä esitetty näytelmä on ollut. Ehkä käsikirjoituksesta jäi kirjasarjan muutamien kohtien lisäperusteluiden lisäksi käteen isä-poika -suhdepohdintoja. Jälkimmäisiä on kyllä paremmin tarkasteltu joissakin muissa kirjoissa, näytelmissä ja elokuvissa.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset