torstai 27. heinäkuuta 2017

Jotteeh


Täydenkuun tansseissa eilen oli ilmaisnäytöksenä Auri Aholan Jotteeh. Inarinsaamelaisen Aholan ensimmäisen pitkän tanssiteoksen aiheena oli saamelaisten perinteinen elämäntapa, siihen viittasi nimikin, suomeksi Kulkijat.


Vuotuiskiertoon perustuva elämäntapa sisälsi useita siirtymiä paikasta toiseen. Ryhmän kullakin jäsenellä oli oma tehtävänsä ja kaikkien piti olla aina valppaina. Tämä kuvastui hyvin tanssiesityksen alkupuolella. Ahola on valinnut lähtökohdaksi Tontanvuottajamäjärven staalon perimätiedon mukaan sanomat sanat: "täin tot vaazij tinzin tanzin" (näillä se käveli tintsin tantsin). Staalo tiedon mukaan sanoi sanat ihmisen varvasnahkoja poistaessaan.


Kulkiessa oli siis syytä varuillaan. Mutta matkaan mahtui paljon muutakin.

Esitys sopi hyvin ulkona esitettäväksi. Kosteampi nurmikko tai pieni sade olisi joistakin tanssiteoksen osista näyttävämpiä, mutta Suomen kesän olosuhteita ei voi ennakoida.


Erika Turusen suunnittelemat puvut korostivat perinnelähtöisyyttä. Silti niissä oli avaruusajan tuntua. Tanssijoiden Auri Aholan, Unna Kitin ja Pekka Louhion lisäksi lopussa kukitettiin äänisuunnittelija Sami Tammela.* Täydenkuun tanssit


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset