maanantai 3. heinäkuuta 2017

Neljänvallansopimus!


Lehtimies Tintin seikkailut ovat edenneet jo kuudenteen osaan. Kultasaksisessa krapussa Tintti tutustuu kapteeni Haddockiin ja tämän haukkumasanavarastoon. Sattuneesta syystä kiinnitin erityistä huomiota uutuuden haukkumiin ja yksi herätti erityisen kiinnostuksen. Neljänvallansopimus.

Perämies Allanin yksi apureista erehtyy nappaamaan kapteeni Haddockilta viinapullon. Tämä nostattaa kiukun:

Minun pulloni ryökäle! Tämä on petosta! Tämä huutaa kostoa! ... Luopio! Kerettiläinen! Orjavouti! Teknokraatti! Filibusteri! Kasvissyöjä! Neljänvallansopimus! 
Neljänvallansopimusta pyrittiin tekemään vuonna 1933. Italian Mussolini ehdotti Saksalle, Ranskalle ja Isolle-Britannialle, että nämä neljä valtiota ottaisivat kansainvälisen politiikan omaan johtoonsa. Kansainliitto kaikille valtioille yhtäläisine äänestysoikeuksineen oli menettänyt otteen tarkoituksestaan. Italian ehdotuksen mukaan muiden maiden mielipiteitä ei enää olisi kansainvälisissä asioissa otettu huomioon.

Ranskalle ja Isolle-Britannialle liittoutuminen fasistien kanssa oli tarkoituksenmukaisuutta. Neuvostoliitto koettiin niin suurena uhkana, että sopimus diktaattorien kanssa koettiin mielekkäämpänä.

Erityisesti Ranskan liittolaismaissa vastustettiin tällaisen sopimuksen tekemistä. Belgia oli yksi näistä maista. Lopulta sopimus kaatui, kun Ranska jätti sen ratifioimatta.

Ei siis ihme, että pienen suuren valtion edustaja Hergé listasi moisen aikeen haukkumasanaksi.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset