tiistai 15. toukokuuta 2018

Nostalginen perjantai-ilta 1980-luvultaJukka Takalo
Kuoleman nimi on Saab 96
Nisperon kahvilakirjat 2018


Haukiputaalainen Jukka Takalo (s. 1967) tunnetaan muusikkona ja taannoisen Aknestikin keulakuvana. Nyt hän debytoi kirjailijana, uutuusromaani Kuoleman nimi on Saab 96 vie 1980-luvun nostalgisiin vuosiin. Kirjan tapahtumat ajoittuvat vuoden lyhyempään päivään ja pisimpään yöhön. Päähenkilö, joka voisi olla kirjailijan alter ego, on 18-vuotias abiturientti. Tuona vuonna 20.12. sattui olemaan viimeinen koulupäivä ennen joululomaa, joten ilmassa on juhlahumua.

Tapahtumat alkavat klo 13.55 lukion oppitunnilla ja päättyvät seuraavana aamuna 9.15. Tuossa välissä tulee esitellyksi Oulun seutua ennen teknologiabuumia ja vasta täysi-ikäistyneiden illanviettotapoja. Oulun tuolloiset nuorisobaarit ja Haukiputaan alaikäisille tarjoamat perjantai-iltaiset palvelut tarjoavat nostalgisen hetken tuolloin seudulla nuoruuttaan viettäneille. Takalo selvittää tarkasti myös eri yhteyksissä soineet biisit. Päähenkilölle tärkein oli Sielun Veljet.

Päähenkilö kavereineen valvoo ensin teineille monitoimitalolla järjestettyä diskoa. Sen loputtua yhdeksältä suunnataan Ouluun isän Saab 96:lla, matkajuomana koulun jälkeen Alkosta hankittu Kulkurin Valssi. Juomaa trokattiin muutama pullo ei vielä täysi-ikäisyyttä saavuttaneille. Oulussa kapakkajonoissa aktiiviset lukiolaiset myivät pienlehteään saadakseen muutaman drinkin enemmän.

Ajankuva tuntuu uskottavalta, ja samantapaista kasarimeinikiä lienee ollut muuallakin Suomessa. Elettiinhän tuolloin sos.demien ja yhtenäiskulttuurin kultakautta. Romaanin keskeisten hahmojen kannalta ilta oli normaalia perjantaita merkityksellisempi, sillä saattoihan päähenkilö lauantaina tehdä kirjoituspöytäänsä neljännen viillon.

Kokonaisuudessaan Kuoleman nimi on Saab 96 on hyväntuulinen muistelus nuorista, joita ahdisti Merikosken Alakanavan sillalla korkeintaan se, ettei heitä ahdistanut. Viimeaikaisista lukukokemuksista tulee lähinnä mieleen Erkka Mykkäsen Something not good (WSOY 2018). Takalon tarkoituksena ei kuitenkaan ole kasvukertomus, vaan nostalginen matka nuoruuden perjantai-iltaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset