tiistai 1. toukokuuta 2018

Työkyvyttömyys ja aktiivimalli


Vappupuheissa hallitus on saanut kuulla muun muassa aktiivimallista ja alle 30-vuotiaiden työehtojen heikennyksistä. Hallitus on koettanut vastavälikysymystä, jossa on tiedusteltu mitä sitten olisi pitänyt tehdä?

Vapun alla Yle uutisoi, että työkyvyttömyyseläkehakemukset ovat lievästi lisääntyneet. Asia on kytketty aktiivimalliin ja sen leikkurin välttelemiseen. Yle otsikossa on tulkinnut lievän kasvun "jopa 17 prosentiksi". Luku on vain Varman saamien hakemusten kasvuprosentti, kokonaisuudesta ei jutussa kerrota mitään.

Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs toivoo ettei hakemuksia tehtäisi pelkästään aktiivimallileikkurin välttämiseksi.

– Tämä aiheuttaa näille ihmisille itselleen tarpeettomia hylkääviä eläkepäätöksiä, mikä ei koskaan tunnu hyvältä, kertoi Kivekäs Ylelle.

Hylkäävä päätös tuskin on työttömälle työnhakijalle mikään elämän romahduttava tilanne. Ylilääkärin lausahdus kertoo vahvasti jakautuneesta yhteiskunnasta. On olemassa niitä, joista jotakin ei kannata hakea, koska tulos voi olla hylkäävä päätös. Sitten on niitä, joille hylkäävät päätökset ovat arkipäivää.

Olette varmaan lukeneet juttuja ihmisistä, jotka eivät ole saaneet töitä yli tuhannesta työhakemuksesta huolimatta. Myös Yle on uutisoinut tapauksista. Yksi hylkäävä päätös ei siis työttömälle työnhakijalle ole mikään ihmetys, poikkeustapaus.

Itse asiassa hylkäävä työkyvyttömyyseläkepäätös voi olla työttömälle positiivinen asia. Useimpiin työhakemuksiin ei saa minkäänlaista vastausta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen hakija ei kuule asiasta koskaan yhtään mitään.

Työkyvyttömyyseläkepäätös lähetetään aina. Myös hylkäävä päätös. Hakemukseen saatu vastaus on pieni voitto!





Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset