lauantai 19. toukokuuta 2018

VortexX-sukupolvesta tunnetuksi tullut Douglas Coupland on viime vuodet ollut lähinnä kuvataiteilija, kuvanveistäjä. Eilen avautui Vancouverin akvaarioissa hänen näyttelynsä Vortex. Nimi viittaa Tyynenmeren suureen roskapyörteeseen ja yrittää havahduttaa katsojat muovijätteen määrään. Coupland googlaillessaan ei löytänyt juurikaan kuvallista materiaalia siitä miltä tuo valtava roskapyörre näyttää tai on konkreettisesti. Näyttely on yksi keino konkretisoida asiaa.

Couplandin veistokset on pääasiassa tehty muoveista. Materiaalina on ollut legoja ja muovipulloja. Toisaalta Coupland on ihastunut Kuningatar Charlotten saariin (Haida Gwaii) Kanadan länsirannikolla. Kuusi vuotta sitten Japaniin iskenyt tsunami toi saarten rannalle veneen Japanin pahimmin tuhoutuneelta alueelta. Veneen omistaja oli onnekseen poissa kotoaan ja selvisi tsunamista. Nyt tuo vene on osa Couplandin näyttelyä.

Kuningatar Charlotten saaret ovat olleet koko historian ihmistoiminnan syrjäalueita. Siellä ei ole koskaan ollut laajamittaista painetta luonnonvarojen hyödyntämiseen tai muuhunkaan. Saarten eteläosat ovat nykyisin kansallispuistoa.

Muovit tunkevat kaikkialle. Edes Kuningatar Charlotten saarten kaltainen syrjäinen, luonnonkaunis maailmankolkka ei ole säästynyt niiltä. Siinä on syytä ympäristötietouden heräämiseen.

Couplandin Vortex on esillä Vancouverissa vuoden ajan.* Vortex


1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Mulla jäi huomaamatta, että tämä oli blogin 4000. julkaisu. Normityön merkeissä meni siis tuo kohokohta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset