maanantai 7. toukokuuta 2018

Syttende mai


Tänään 1905 norjalaiset päättivät personaaliunionin Ruotsin kanssa purkautuneen. Norja itsenäistyi täysivaltaiseksi valtioksi, jolla oli oma hallitsijansa. Norjan kansallispäivää ei kuitenkaan vietetä tänään, vaan vasta 17. toukokuuta. Syttende mai on vapaa päivä koko maassa ja koululaisten marssit juhlistavat kansallispäivää laajasti.

Napoleonin sotien loppuvaiheissa Norja ehti laatia oman perustuslain ja valita oman kuninkaan. Huhtikuun alkupuolelta 1814 istunut perustuslakiasäätävä kokous äänesti lopputuloksesta 17. toukokuuta ja kuningas otti vallan vastaan 19. päivä. Kokous päättyi seuraavana päivänä.

Uusi valtio oli syntynyt ja pitkä yhdysside Tanskaan oli katkaistu. Tästä oli sovittu jo Kielissä tammikuussa 1814. Kielin rauhansopimuksessa Ruotsin ja Tanskan välillä ei kuitenkaan oltu annettu norjalaisille oikeutta valita omaa kuningasta, vaan maan johtoon piti valita Ruotsin kuningas Kaarle XIII.

Kun ruotsalaiset joukot palasivat Keski-Euroopasta toukokuun lopulla, niin kuningas määräsi ne valmiuteen Norjan rajalle. Kansainvälisen diplomatian avulla pyrittiin saamaan Norjan tuore kuningas Kristian Frederik luopumaan kruunustaan, mutta hän ei suostunut. Lukumäärältään tai taidoiltaan ylivoimaiset ruotsalaiset marssivat maahan ja lyhyen kesäsodan päätteeksi Norjan oli taivuttava Kielissä sovittuun.

Laadittu perustuslaki jäi kuitenkin voimaan. Ruotsi-Norjasta tuli suunnitelmien mukaan personaaliunioni, jossa maita yhdisti vain yhteinen kuningas.


* 17 mai. nrk.no

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset