torstai 6. syyskuuta 2018

Maalaustela


Tarkoitukseni oli menneenä kesänä ulkomaalata mökki. Säät eivät kuitenkaan suosineet, aurinkoisen jakson jälkeisiä pilvisiä päiviä ei juuri ollut. Keltamultapurkit saavat odottaa ensi kesään.

Tuoreessa Tekniikan historia -lehdessä (4/2018) sivutaan maalaamista. Kannessa kerrotaan maalaustelan olevan suomalainen keksintö. Tämän tiesinkin, sillä Kaisa Kyläkoski kirjoitti asiasta kolme vuotta sitten. Suomessa syntynyt, sittemmin ruotsalaistunut Fride Dahlström keksi telan 1930-luvulla ja sai sille Ruotsissa patentin marraskuussa 1940.

Rauhallisessa Ruotsissakaan 1940-luku ei ollut sopivaa aikaa siviilitöiden kehittämiseksi. Maalaustela ei herättänyt kiinnostusta. Keksijä päätti kokeilla onneaan rapakon takana, mutta hän sattui väärän oven taakse. Dahlströmin palkkaama asianajaja väitti, että vastaava keksintö on jo tehty ja sitä paitsi ei maalausuutuudelle ei olisi markkinoita Yhdysvalloissakaan.

1950-luvulla paljastui, että asianajaja oli toiminut omaan lukuunsa. Patentointijärjestelmä onneksi tietyissä tapauksissa suojaa keksijää ja Dahlström sai korvaukset ja tunnustuksen työstään. Itse tela tuli laajempaan käyttöön 1960-luvulla. Nykyisin se on tuttu kotimaalarillekin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset