tiistai 18. syyskuuta 2018

Poliisi poisti teoksen Marko Kaiposen taidenäyttelystä


Poliisi poisti teoksen Marko Kaiposen taidenäyttelystä Pudasjärvellä. Ympäri Suomea kiertänyt Huojuvat raukat kaatuu -näyttely sai Pudasjärven Taidehuone Pohjantähdessä rinnalleen nimettömän teoksen tilojen sokkeloisuuden vuoksi. Kaiponen täydensi puuveistoksista koostuvaa näyttelyään Suomen lippuun perustuvalla teoksella.

Pudasjärvelle tuli esille riisuttu versio menestymisen teemaa pohtivasta nimettömästä teoksesta. Tällä kertaa ripustuksesta jäivät pois Suomen lipun ympärillä oli formulatähti Mika Häkkisen kuvia, nauhoitettu lähetys Häkkisen ajosta sekä lehtiotsikko, jossa kerrottiin formulatähden vuositulojen summa. Lipussa oli tietoja itsemurhaan päätyneestä.

Lippuun oli painettu kuolinilmoitus ja ruumiinavauspöytäkirja. Oulun poliisi perusteli teoksen poistamista salassapidettävän tiedon julkistamisella. Kyse oli siis ruumiinavauspöytäkirjan tuomisesta julki. Kaiponen on pyytänyt omaisilta luvan pöytäkirjan julkistamiseen. Sittemmin poliisi on tutkinut asiaa Suomen lipun häpäisemisenä.

Teosta näkemättä on vaikea sanoa mikä pöytäkirjassa on saanut poliisin toimimaan. Missä valossa asiakirja on virkavallan esittänyt? Onko poliisi takavarikoidessaan työn pyrkinyt peittämään omaan ammattikuntaan mahdollisesti kohdistuvan negatiivisen julkisuuskuvan?

Sitä emme nyt voi tietää. Siksi tuntuu siltä, että poliisi ei ole oikea viranomainen tätä asiaa tutkimaan.

Kaiposen töitä on aikaisemminkin poistettu näyttelyistä. Erityisesti asuntomessujen järjestäjät eivät ole ilahtuneet Kaiposen asuntolaina-performansseista. Joulupukiksi pukeutunut ja kivirekeä vetävä Kaiponen on useampaan otteeseen poistettu messualueilta.




* Kalevan uutinen




2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Uutinen Ylellä myös. Taisin muistaa työn sisällön ihan väärin. Kaipola itse kertoo: "alkuperäisellä taideteoksella oli tarkoitus kertoa vastakohtaisuuksista eli rikkaasta menestyjästä, jota liputetaan ja vastakohtana pienestä ihmisestä omine ratkaisuineen."

Reijo Valta kirjoitti...

Kuvitelma poistettu jutusta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset