keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Taivalkoskelta ilmataisteluihin


Esa Niskanen on käsikirjoittanut kaksi Anssi Rauhalan piirtämää ilmasotaan liittyvää sarjakuvaa, Paluu rajan takaa ja Korpilentäjä. Nyt ensin mainittu teos on saanut esiosan, Taivalkoskelta ilmataisteluihin (zum teufel 2018). Siinä seurataan taivalkoskelaisen metsurin, Mauri Niskasen tietä tukkimetsästä pommikonelentäjäksi.

Tammikuussa 1939 Niskanen kutsutaan ilmavoimien pääsykokeisiin Helsinkiin. Sieltä tie vie Kauhavalle, terve nuori mies hyväksyttiin ilmavoimiin. Lentäminen sujuu hyvin, ja pakkolaskukin Kauhavan pelloille sujui mallikkaasti. Niskanen yleni nopeasti vänrikiksi.

Niskanen haaveili hävittäjälentäjäksi pääsystä. Ryppy rakkaudessa kuitenkin muutti suunnitelmia, ja hän päätyi pommikoneen ohjaimiin.

Ilmojen korkeajännityksiä ulkoasultaan malliltaan ja muodoltaan muistuttavat sarjakuvat ovat myös sisällöllisesti samaa sukua. Poikkeuksen lehtipisteissä muinoin myytyihin esikuviin Niskasen käsikirjoitukissa on kovat kannet.

Esiosan piirtäjänä on Veli-Matti Ural. Hän ei yritäkään omaksua edeltäjänsä tyyliä, vaan tekee aiheesta oman tulkintansa. Lentokoneet ja muut kulkuvälineet on tehty historiallisten esikuvien mukaan, ne tunnistaa ruuduista helposti.

Lentäjä Mauri Niskasen tarinaa värittävät rakkaus ja velvollisuus. Sodan raadollisuus on läsnä unissa ja valveilla.* Taivalkoskelta ilmataisteluihin kustantajan sivuilla


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset