tiistai 8. tammikuuta 2019

12. Taiteilijaelämäkerta


Taiteilijan elämäkerrasta mieleen tulee myyttistä taiteilijaelämää viettäneen ihmisen elämä. Pidemmän elämänkaaren taiteilijaelämää viettäneitä taiteilijoita ei juuri tule mieleen, nuorena kuolleita huimapäitä sen sijaan tulee enemmän mieleen. Ellei sitten lasketa mukaan Keith Richardsia, joka kuuleman mukaan on hiljan saanut juomisesta tarpeekseen.

Sarjakuvamuotoisia taiteilijaelämäkertoja on tehty jonkin verran. Steffen Kvernelandin Munch sai Norjassa suomalaista Tieto-Finlandiaa vastaavan palkinnon. Teosta ei ole suomennettu, mutta silti siihen kannattaa tutustua.

Haasteen tähän kohtaan valitsin ranskalaisten ammattilaisten tekemän Kiki, Montparnassen kuningatar -sarjakuvakirja. Käsikirjoittaja Bocquet on saanut kirjaan Alice Prinin elämänkaaren kauniisti ja koskettavasti.

Alice "Kiki" Prin tunnetaan parhaiten Man Rayn ottamasta valokuvasta, joka on elämäkerran kannessakin. Muutoin hänen elämänsä on muusana ja taiteilijapiirien hengettärenä olemista. Hän oli taiteilijaelämäilmapiirin luoja.

Aikoinaan kirjoitin teoksesta arvion Agricolaan.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset