keskiviikko 16. tammikuuta 2019

18. Sarjakuva kertoo paikasta, jossa et ole käynyt


En ole juurikaan matkustanut Suomen ulkopuolella. Pohjois-Ruotsin ja -Norjan lisäksi olen käynyt kerran Rhodoksella. Tähän haasteeseen on siis helppo löytää sarjakuvia. Päädyin valitsemaan Tom Tiraboscon ja Christian Perrissinin tekemään sarjakuvaopukseen Kongo - Le ténébreux voyage de Józef Teodor Konrad Korzeniowski.

Ostin ison ja palksun sarjakuvakirjan aikoinaan Helsingin Akateemisesta. Ajatus oli, että saisin jotakin uudempaa näkökulmaa Tintti Afrikassa -albumissa esitettyyn Kongo-kuvaan. Vaikka sarjakuva on kohtuullisen tuore (2013), se kuitenkin vie 1880-luvulle Joseph Conradin aikoihin. Tuolloin vielä puolalaisella nimellä Józef Teodor Konrad Korzeniowski tunnettu myöhemmin Isoon-Britanniaan emigroitunut kirjailija kerää havaintoja, joista myöhemmin tuli romaani Pimeyden sydän.

Kuningas Leopoldin yksityisomaisuutta oleva Kongo on kuvauksen kohteena paljon julmempi ja synkempi kuin Hergén naiivi siirtolaisia houkutteleva sarjakuva. Ei siitä ole ollut apua omiin tarkoituksiini, mutta sainpa sen nyt haasteen myötä luettua kokonaan.

Niin, tuskin koskaan tulen käymään Kongossa. Ainakaan nykyisellä matkustustahdilla.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset