maanantai 3. maaliskuuta 2008

Johan Habermanin maantarkastusluettelo


Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on julkaissut myös verkossa Timo Alasen Johan Habermanin maantarkastusluettelon Pien-Savosta 1620-luvulta. Paperilla teos ilmestyi 2004 ja hankin sen tuoreeltaan, koska oma sukuni on teoksen kattamalta alueelta ja tiedonmuruja esi-isien toimista teos tarjoaa.

Nyt siis tuo opus savolaisten sukujuuriensa selvittäjien iloksi myös netissä.

Vuonna 1626 vouti Johan Henrikinpoika Haberman (< Kauranen) aloitti laatimaan ajantasaista Savon maantarkastusluetteloa. Työnsä hän aloitti nykyisen Maaningan kunnan Tuovilanlahden kylästä. Olletikin hänellä työnsä pohjana edellinen, vuonna 1561 laadittu maantarkastusluettelo, joka sittemmin on hävinnyt. Näin siis ainakin osa Habermanin mainitsemista paikannimistä ja muista tiedoista saattaa polveutua ainakin välillisesti 1560-luvun tietoihin.

Arvokas suomalaisten varhaisvaiheiden tietopankki siis.

Onhan noilta ajoilta myös muita lähdejulkaisuja. Kansallisarkiston julkaisema Matti Wallan toimittama Savon hopeaveroluettelot vuodelta 1571. Kansalta Tanskalle hävityn sodan päätteeksi piti periä ylimääräinen omaisuusvero sotakorvausten maksamiseksi. Tuon miehisen luettelon saa kunnian päättää pielavetinen leskivaimo Piritta.

Ja löytyy myös Savon tuomiokirjat, myös Kansallisarkiston julkaisemina ja Kauko Pirisen toimittamina vuosilta 1559 ja 1561-1565.

Tavinsalmen käräjillä olivat esi-isätkin olleet, kun keskenään olivat kirkonmäellä tapelleet. Sakkoihin oli tuomittu, nuo mokomat.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset