torstai 9. huhtikuuta 2009

Keke Vaara ja tanssipyssy


Uuden Aku Ankan (15/2009) toivesarjana oli Carl Barksin Tanssipyssy. Akkarin alati kielen kanssa viilaava toimitus oli nimennyt vanhan tarinan uudelleen, ja samalla myös tarinan käännöstä. Viimeksi tarina on suomennettu uusiksi Carl Barksin koottujen XXV -osaan (julkaistu 2008).

Vuodessakin tarinaan oli löydetty uusia jujuja. Uutena tietona voidaan nyt kertoa, että Kookostanian vallankumouksellisten johtaja on Keke Vaara.

Inducksiin uutta lehteä ei vielä eilen oltu ehditty indeksoida, joten tarinan aikaisempi nimi oli hakusassa. Löytämistä helpottava koodikin (WDC 278) oli alkuruudusta jätetty pois.

Sen sijaan wikipedian Luettelossa Disneyn sarjakuvien nimiväännöksistä oli Keke Vaara jo mainittu. Vaara oli lisätty Muut ihmiset -alaotsikon alle kello 12.47.

Etsivä löysi kuitenkin. Aku Ankassa toivesarja on julkaistu aikaisemmin vain kerran, numerossa 35/1965 nimellä Aku Ankka ja poikien vaarallinen ase. Kootuissahan tarinoiden nimiä ei ole suomennettu, Barksin kynänjälki on säilytetty englanninkielisiä otsakkeita myöten. Have gun, will dance.

Yhdysvalloissa marraskuussa 1963 ensimmäisen kerran julkaistu Tanssipyssyssä on vahva 1940-luvun tunnelma. Ulkoisista (Brutopian onnellinen kansa) ja sisäisistä (lisätienestejä haaliva valtion virkakunta) vihollisista piti varoittaa.

Barks on saanut tarinan valmiiksi jo alkuvuodesta 1963. Huhtikuussa hän lähetti kiitoksin varustetun kopion sarjakuvasta idean antaneelle Malcolm Willitsille. "Käytin tavallaan vanhan atomipommitarinan kaavaa Cheerio -lehdestä. Huomaat varmasti sen olevan melko lailla 40-luvun tyyliin kirjoitettu", Barks saatesanoissaan totesi.

Lieko vanhat tunnelmat tuonut mieliin juuri päättynyt Kuuban ohjuskriisi. Helmikuussa 1963 Kennedyn julistama Kuuban matkustus- ja kauppasaarto on edelleen voimassa, joskin Obama taisi väläytellä niiden höllentämistä.

Onneksi aina valmis passipoliisikunta on lahjomatonta ja isänmaan asialla.

(klikkaa kuvia, niin näet kuplatekstit paremmin)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset