sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Sunnuntaikävelyllä Toppilassa[Kuvia Toppilasta, osa 1, osa 2, osa 3]

Länsi-Toppilaa ollaan kaavoittamassa uusiksi. Pari viikkoa sitten käytiin kävelyllä seuduilla ja ikuistin Toppilan Mallasjuomatehtaan rakennuksia. Oluen pano Toppilassa aloitettiin 1862 ja rakennuksista suuri osa 1800-luvun loppupuolelta. Panimon konttorina toiminut huvila sai nykyisen muotonsa 1881.

Oluen valmistus paikalla lopetettiin vuonna 1979.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistanko väärin, olikos siellä Toppilan vanhalla teollisuusalueella sankari-A Aallon suunnittelema suurehko teollisuusrakennus? Joku vertasi sitä kirkkoon. Onkohan se jo purettu. Vai onko se nykyään suojeltu, ja käyttötarkoitus muutettu...? Kun eikös siellä paikkeilla ole nykyään asuinkerrostalokortteleita.

Ei ole tullut käytyä paikassa 15 vuoteen.

- peteer

Reijo Valta kirjoitti...

Toisessa päässä Toppilaa on edelleen pystyssä Aallon siilo, keskellä uutta Meri-Toppilan kerrostaloaluetta. Osa vanhoista teollisuusrakennuksista on asuinkäyttöön muutettu, uudisrakennuksia on todella paljon, melkeinpä kaikki parkkipaikat on tehty pysäköintitaloihin. Vastapainoksi on suuri ranta-alue puistoineen ja polkuineen, Toppilan sahan perustuksetkin on ranta-alueella säilytetty.

SR-1 suojeltu on siilo. Useampi vuosi etsittiin uutta käyttöä, nykyinen suunnitelma lienee, että siihen tulee kahvio- ja harrastustiloja. Kemiläinen (!) kulttuuriyhdistys on niitä toteuttamassa.

On olemassa myös suunnitelmat siilon asuinhuoneistoksi muuttamiseksi. Ihan museoviraston hyväksymät. Mutta rakennusliikkeet pitivät sitä liian kalliina toteuttaa.

Pari vuotta sitten kaupunki lupasi rakennuksen ilmaiseksi sille, joka hyvän käytön keksii. Silloin eräs lahkolaisseurakuntakin oli siilosta kiinnostunut, mutta luopui hankkeesta, koska sisätilaa ei yhdeksi suureksi tilaksi olisi voinut muuttaa. Kantavat rakenteet olisivat kadonneet.

Pari, kolme vuotta sitten siilolle oli käydä niin sanottu oululainen ratkaisu, joku sytytti sen tuleen. Keskeisellä paikalla olevan rakennuksen palo huomattiin kuitenkin heti ja palokunta sammutti alkuunsa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset