tiistai 14. huhtikuuta 2009

Dänikenismit


Tänään 1935 syntyi sveitsiläinen Erich von Däniken, jonka teoksia Suomessakin luettiin ahkerasti 1960-luvun lopulla ja vielä 1970-luvun ajan. Von Dänikenin keskeinen ajatus oli, että avaruusolennot ovat ufoillaan vierailleen maassa pitkien vuosisatoja ja näistä käynneistä olisi löydettävissä todisteita. Teoria tunnetaan muinaiset astronautit -nimellä.

Däniken marssittaakin lähes kaikki antiikin maailman ihmeet ja erityisesti Etelä-Amerikan muinaisten kulttuurien aarteet ufojen aikaansaannoksiksi. Myös Raamatusta löytyi paljon, erityisesti Hesekielin ilmestyksestä.

Heenokin apokryfikirjan tässä yhteydessä nosti Suomessa esiin jo 1950-luvulla pastori Wiljam Aittala ja arveli Heenokin olleen "ihmiskunnan ensimmäinen avaruusmatkailija" (nuortenkirjassa Kaikkeuden sanoma avaruuskauden ihmiselle, Kirjatoimi 1959).

Däniken ei ollut asialla ensimmäisenä, eikä edes omaperäisesti. Muinaisten astronauttien profeettoja oli Euroopassa useita, esimerkiksi ranskankielisessä maailmassa vaikutti ukrainalaissyntyinen paratieteilijä-kirjailija Jacques Bergier.

Suomessa Erich von Däniken sai kunnian olla ajatuksen levittäjä. Kirjayhtymän 1968 julkaisema Vieraita avaruudesta aloitti kokonaisen kirjojen sarjan, jotka toisen, vuonna 1970 julkaistun Takaisin tähtiin -teoksen jälkeen tyytyivät toistelemaan erilaisissa kirjallisissa muodoissa samoja ajatuksia. Pahin rimanalitus taisi olla haastattelukirja Olen oikeassa! (1978).

Suosittuja teokset olivat ja saivat vastakaikua. Esimerkiksi Tapani Kuningas tarkasteli Suomen historiaa sillä silmällä, ja löysi viitteitä ufoista ainakin piispa Erik Sorolaisen (k. 1625) saarnoista.

Jo 1970-luvulla luin Dänikenin kirjoja, mummon suuresta perheraamatusta Heenokin kirjaakin, mutta tuolloin (ja edelleenkin) suurimman vaikutuksen teki Gosin Nonstopissa julkaistu sarjakuva Khena ja Skrahilpari.

Khena oli maahan vauvana jäänyt vierailija-antropologien lapsi, jolle tähtimenneisyys paljastuu hänen tultua murrosikään. Suojelijansa Skrahilparin kanssa Khena pääsee seikkailemaan niin maassa kuin avaruuksissa.

Marko Kananen on tehnyt tutkielmansa (Ancient Astronaut - teorioiden tulo Suomeen. Yleisen historian pro gradu -tutkielma, Tampere 1997) näiden teorioiden kantautumisesta Suomeen. Dänikenillä oli siinä suuri osa, ja hänen kustantajallaan Kirjayhtymällä.

Kananen ajoittaa muinaisten astronauttien suosion laskun jo vuoteen 1974. Joskus paljon myöhemmin Däniken itsekin myönsi "parannelleensa" lähteitään, hänhän oli kirjailija ja siten oikeutettu kirjailijanvapauksien käyttöön.

Vuoden 1974 Tieteen päivillä teoriasta oli keskusteltu. Tieteenhistorioitsija Anto Leikola oli kehottanut oikeita tieteilijöitä parempaan tutkimustulosten tiedottamiseen, näin näennäistieteiden tuloksilta putoaisi pohja pois.

Itse pidin pitkään Pääsiäissaarten kiehtovia patsaita arvoituksina, vaikka tosiasiassa niiden arvoitus oli ratkaistu jo ennen Dänikenin kirjoituksia. Niinkin yksinkertaisella menetelmällä, että Thor Heyerdahl oli kysynyt paikallisilta asukkailta miten patsaat on saatu paikoilleen. Ja he olivat osanneet kertoa ja näyttää.

Erich von Däniken on joka tapauksessa saanut nimensä tieteen historiaan. Ei aivan niin, kuin hän itse olisi halunnut. Antaa Marko Kanasen kertoa:

"dänikenismistä" tuli yleistermi ja lyömäase tarkoittamaan tarkoitushakuista ja sensaatioita tavoittelevaa näennäistutkimusta. Dänikeniin vertaamisesta tuli loukkaus, jolla vertaamisen uhriksi joutunut henkilö, teos, teoria tai idea luokiteltiin halveksittavaan pseudotieteiden kastiin. Dänikenin pilkkaamisen voi katsoa yhdistäneen yksittäisiä tieteenharjoittajia yli tieteiden välisten rajojen. Dänikenistä tuli tässä mielessä niin hyödyllinen, että jos häntä ei olisi ollut, hänet olisi pitänyt keksiä. Tavallaan dänikenismi -termin juurtuminen kielenkäyttöön, ja Dänikeniin viittaaminen yleisesti tunnistettuna kulttuurisena symbolina, on kestävintä, mitä ancient astronaut -teoriat Suomessa saivat aikaan.



* Marko Kananen. Ancient Astronaut - teorioiden tulo Suomeen. Yleisen historian pro gradu -tutkielma, Tampere 1997
* Erich von Dänikenin World of Mysteries of Erich von Däniken -sivut. (Dänikenin kuva sieltä)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset