sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Japanilainen horoskooppi[Tässä kirjoituksessa käsitellään japanilaista veriryhmähoroskooppia. Päivittäinen länsimainen horoskooppi on esimerkiksi linkin takana]

Japanissakin ihmiset lukevat runsaasti horoskooppeja. Mangan ja sudokun jälkeen meille länsimaalaisille ollaan lanseeraamassa japanilaista horoskooppia. Nousevan auringon saarilla on käytössä taivaankappaleiden liikkeisiin perustuva horoskooppi, mutta -- ainakin jos on turistioppaisiin uskomista -- yleisempi maassa on veriryhmiin perustuva ennustusjärjestelmä.

Veriryhmät löysi ja erotteli viime vuosisadan alussa itävaltalainen biologi Karl Landsteiner (1868–1943). Hän löysi 1900 kolme eri veriryhmää (A, B, O) ja kehitti ABO-ryhmät niitä kuvaamaan. Pari vuotta myöhemmin löytyi vielä neljäs, joka sai tunnuksekseen ominaisuuksiensa perusteella AB.

Uutta löytöä kartoitettiin monin eri tavoin lääketieteessä ja biologiassa. Havaittiin, että valkoisilla yleisin veriryhmä oli A. Eläimillä ja aasialaisilla sen sijaan B-ryhmä oli laajempi.

Arvata saattaa, millaisiin johtopäätöksiin 1920- ja 1930-lukujen rotuteoreetikot näistä asetelmista päätyivät.

Laajasta manneraasiasta poiketen Japanin saaristossa yleisempi ryhmä oli A. Sehän sopi Natsi-Saksan ja Mussolinin Italian liittolaismaalle. Japanissa veriryhmäjakauma on tasaisempi kuin Euroopassa, jossa lähes kaikki ovat joko O tai A. Tällä oli merkitystä myöhempään kehitykseen.

Sikäläinen tieteilijä Furukawa Takeji (1891–1940) arvelikin vuoden 1931 tienoilla, että veriryhmä heijastuisi myös persoonallisuuteen. Tutkimushypoteesina oli, että A-ihmiset olisivat yleisesti ottaen temperamentiltaan rauhallisia ja älykkäitä, kun taas B-ihmiset olisivat päinvastaista.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa jaottelut A- ja B-kansalaisiin ymmärrettävästi unohdettiin. Japanissa traditio kuitenkin jatkui, ja sitä kehiteltiin eteenpäin. Veriryhmien ja persoonallisuuden välinen tutkimuskin jatkui (lähinnä siinä tarkoituksessa, että tulisi todistettua ettei yhteyttä ole), mutta omaa elämäänsä alkoi erityisesti elää ajatus, että erilaiset asiat sopivat eri veriryhmille.

Eräässä turistioppaassa esitellään kuvin muun muassa kondomiautomaattia, jossa on eri tuotteet A-, B-, AB- ja O-asiakkaille. Tarjolla on myös eri purkat, limpparit ja kalenterit.

Selvittelyjen myötä veriryhmille alkoi kasaantua 'tyypillisiä' luonteenpiirteitä horoskooppimerkkien tapaan. Masahiko ja Toshitaka Nomi tekivät 'veripsykologiasta' suosittua 'populaaritiedettä'.

Mitä veripsykologia nykyisin kertoo eri verityypeistä?

O - soturi

O-tyyppi on esikuva, uusien tuulien nostattaja, itsevarma, uskollinen, itsenäinen, kateellinen, into- ja kunnianhimoinen. Kuuluisia ryhmään kuuluvia ovat muun muassa Elisabeth II, Elvis Presley, John Lennon, Paul Newman ja Gallagherin veljekset.

AB - ihmisystävä

AB:n luonteenomaisia piirteitä on rauhallisuus, järkevyys ja itsekuri, joskin joskus nämä yleensä suositut ihmiset saattavat äityä turhan kriittisiksi. Kuuluisia AB-ihmisiä ovat Mick Jagger, John F. Kennedy, Alain Prost, Marilyn Monroe ja Jackie Chan.

B - metsästäjä

B-ihmiset ovat individualisteja. Vahvoine mielipiteineen he ovat villejä ja arvaamattomia, mutta myös joustavia, tulevaisuuteen luottavia ja luovia. Kuuluisia B-tyyppejä ovat Akira Kurosawa, Paul McCartney, Mia Farrow, Leonardo Di Caprio ja Jack Nicholson.

A - viljelijä

A-luokan ihmiset ovat luonteeltaan tyyniä, kärsivällisiä ja vastuuntuntoisia. Toisaalta herkät A:t joskus ovat melkoisen vakavia, jääräpäisiä, ylihuolehtivia ja kyvyttömiä rentoutumaan. A-ihmisistä ensimmäinen oli aikoinaan Adolf Hitler, muita tunnettuja ovat George Bush vanhempi, Soseki Natsume (japanilainen kirjailija, 1867-1916), Ringo Starr ja Britney Spears.


Japanilaisessa veriryhmähoroskoopissa taikausko on valjastettu mitä parhaimmalla tavalla koululääketieteen palvelukseen. Käytännössä kaikki tietävät ja osaavat tarvittaessa kertoa, mikä heidän veriryhmänsä on. Takeltelematta.

Uskomus on pelastanut tuhansia ellei satoja japanilaisia ennenaikaiselta haudalta.


(tietty kyynisyyden sävy kirjoitukseen on saattanut tulla siksi, ettei kirjoittaja kuulu parhaaseen A-ryhmään, vaan on B-veriryhmäläinen)

3 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Kiitos tästä. En ollut kuullutkaan. Taas olen paljon viisaampi.

Reijo Valta kirjoitti...

Maailmaan mahtuu monenlaista. Mikäli illalla televisiota meinaatte avata, suosittelen katsottavaksi ykköseltä 18.20 tulevaa Omituiset länsimaiset -ohjelmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen B-Ryhmää. Kiinnostaisi tietää ketkä urheilijat kuuluvat myös tähän B luokkaan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset