torstai 30. huhtikuuta 2009

Kaupunki ei ole meidän


A4arkin arkkitehti Anni Vartola oli viime viikolla herännyt käytännössä huomaamaan, mitä maaliskuussa väitelleen Kaarin Taipaleen väitöksen tulokset kaupungin julkisen tilan menettämisestä tarkoittavat. Vartola oli halunnut laittaa esille kuoronsa esiintymisilmoituksia, mutta paikkoja ei ollut. Kaikkialla Espoon Tapiolassa ilmoitusten liimaaminen oli kielletty, ja uhattiin vielä poistamisesta ja siistimisestä aiheutuvien kulujen perimisellä.

Tilanne on vastaavanlainen jo lähemmäs pari vuosikymmentä. Se on vain kärjistynyt, kun ensin suomalainen Maximedia ja sen ostanut monikansallinen JCDecaux ovat päässeet tekemään sopimuksia kaupunkien kanssa. Bussipysäkit ovat muuttuneet kansainvälisen rahan mainospisteiksi, joihin paikallinen kulttuuritoiminta ei saa kokouksistaan tai esityksistään ilmoituksia viedä.

Perityt puhdistuskulut ovat suuruudeltaan sellaisia, ettei voi välttyä ajatukselta niiden sisältävän huomattavaa "sakkorangaistusta". Vaikka sellaisen periminen onkin kielletty. Sähkökaappien ja pysäkkien ankara vahtiminen heijastuu lähirakennusten seiniin.

Taipaleen väitös käsitteli tilannetta Helsingissä. Samainen yritys toimii myös Oulussa ja lopputuloskin on samanlainen. Kaupungissa on joitakin virallisia ilmoitustauluja, joihin saa vapaasti tiedotteita kiinnittää. Ongelma on vain niiden sijainti. Keskusta-alueella tauluja ei ole yhtään, pääosin ne ovat vanhoissa kaupunginosissa, kuten Tuirassa (kuvassa). Sijaintipaikka on valittu iät ajat sitten ja kaupunginosan rakennuttua uudelleen juuri kukaan ei ilmoitustaulun ohi kävele.

Kaupunki ei ainakaan kilpaile JCDecauxin kanssa. Voimassa olevan päätöksen mukaan vielä olemassaolevat taulut poistetaan, kun aika niistä jättää. Kovin monta vuotta Tuiran ilmoittelulla ei taida olla jäljellä.


Oli Tuiran ilmoitustaululla pari ajankohtaista ilmoitusta. Vapunpäivänä on vappumarssi ja eilen Valveella on alkanut käärmenäyttely. Jälkimmäinen ilmoitus oli väärinpäin ja repsotti, ilmeisesti siksi, koska se oli laitettu jo aikaa menneen Tukiaisen sisarusten tissishown ilmoituksen päälle.

Oulun vapaat kulttuuriryhmät syksyllä esittelivät kaupunginkirjastolla miltä näyttäisi, jos vaikka Rotuaarilla olisi paikka vapaalle ilmoittelulle. Ei pahalta, vaan sellaiselta jolta kaupungissa pitäisikin näyttää.

Ilmoitettiin siis Vapusta. Riehakasta aattopäivää!

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Löytyypä vastarintaa! Nämä lankagraffitien tekijät!

Lämmittää ajatella esimerkiksi lankataidetta. Äiti ja tytär yhdessä valtaamassa kaupunkitiloja takaisin julkisiksi ja kansalaisten käytettäviksi.

Hienoa!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset