torstai 2. huhtikuuta 2009

Nallikarin rantaravintola



Alkuviikosta Oulun kaupunki teki koko joukon tyhjillään oleviin rakennuksiin liittyviä päätöksiä. Muun muassa vanhasta voimalaitoksesta Ainolanpuiston kupeessa on alustavien suunnitelmien mukaan tulossa taidetalo, mikä positiivisuudella huomioidaan.

Samassa kokouksessa laitettiin muun muassa Nallikarin rantaravintola myyntiin. Ravintola on suojelukohde, monesti se on olemuksellaan terassilleen kutsunut, mutta eipä tuopposta ravintoloitsija ole ollut tarjoamassa. Oli terassilla istuja eilisessä ilta-auringossakin.

Nallikarin rantaravintolalle on käynyt niin kuin monelle muullekin suojelulle. Kaavoittaja on asiantuntijoita kuullut ja asianmukaiset suojelumerkinnät tehnyt, mutta samalla on vienyt suojelulta tulevaisuuden kaavoittamalla lähelle uuden vastaaville palveluille varatun alueen.

Suojellulta on viety mahdollisuus toimia alkuperäisessä tarkoituksessaan, kun asiakkaat on viety.

Ehkä rantaravintolaankin ostajaksi löytyisi arkkitehtitoimisto. Nehän monta kulttuuritekoa ovat Oulussa viime vuosina tehneet (Toppilan asema, Koskitien vanha osula).

Paras vaihtoehto olisi ravintoloitsija. Mukava olisi puolivarjossa auringonkilossa istua ja seurata rannan tapahtumia.





10 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Niin se on Tämä. Puhdasta Suomen 70-lukua. Tätä tehtiin muutama vuosikymmen aiemmin Ameriikassa, esim. 50-luvulla.

Olen kunnioittanut juuri tuota ravintolaa aina, koska se istahtaa yllättävän hyvin eli oikeastaan huomiotaherättämättä paikkaansa ja maisemaan. Toisaalta se on niin eleetön kevyesti perustettuna ja vaatimaton funktionalismissaan, että jos se siitä joku päivä katoaisi, ei sitä ehkä jäisi kaipaamaan. - Terassi on tosiaan hieno.

Rakennussuojelusta vielä.
Minusta rakennussuojeluun täytyy kuulua kaavan suojelumerkinnät toimenpiteenä. Jos sitä ei ole ole, ei jää oikeastaan mitään työkalua. Kyse on taas tässäkin tapauksessa omistajan valveutuneisuudesta. Eikä se "suojelu" välttämättä tarkoita sitä, että "mitään" ei saisi tehdä. Kyse saattaa olla neuvotteluasioista. Suojelussakin voi joissain tapauksissa olla kyse siitä, että haetaan suojelulle rajoja ja merkityksiä yhteistyössä, esim. operaattorin valtuuttaman suunnittelijan ja Museoviraston kesken. Normaalia työtä siis. Puuttuu rohkeutta ja rahaa lähteä tutkimaan asiaa, hyvä arkkitehtitoimisto apuna.

Ehdotit omistajan vaihdosta. Se voisi olla ratkaisu asiaan. Joskus joku varakas mesenaatti on pelastanut tilanteen. Joskus taas julkinen taho, mutta Suomessa se ei tänä päivänä ole mahdollista. Kahdesta syystä: 1.) Ei leikisti ole rahaa tai ei oikeasti ole rahaa ja 2.) Suomessa on pudottu puusta muuta Eurooppaa paljon myöhemmin.

Veikkanpa muuten, että juuri näinä aikoina ei Oulustakaan löydy montaa arkkitehtia, jolla olisi tarpeeksi rahaa sijoittaa rakennussuojeluun. Saattaa olla muita murheita.

Reijo Valta kirjoitti...

Niin siis kaupunki laittoi rakennuksen myyntiin alkuviikosta teknisen lautakunnan päätöksellä. Parempi olisi varmaan ollut pitää talo kaupungin omistuksessa ja vuokrata tiloja yrittäjille, mutta eipä halukkaita vuokraajia näytä viime vuosina olleen.

Ajatukseni oli, että vuokralaisten puute taas johtuu Edenistä. Tietysti kylpylässä pitää olla kahviot ja ruokaravintolat, mutta kaavoittaja olisi (kai) voinut estää tanssiravintolan perustamisen kylpylän yhteyteen?

Silloin olisi rantaravintolalle riittänyt paremmin asiakkaita ja se ei olisi tyhjilleen jäänyt.

Ravintolabisnes on kyllä kovin ailahtelevaa ja nopeasti muuttuvaa, suorastaan mystisiä ovat trendien liikkeet. Mutteivät ne välttämättä (ulko)seiniä liikuttele ja muutokset olisi hyvinkin neuvotteluvaran sisällä.

Mutta Edenissä on ravintolapalvelut ja kaupunki on rantaravintolan myyntiin laittanut. Näiden asioiden kanssa on elettävä ja toivottava parempaa huomenta.

Reijo Valta kirjoitti...

Vielä tähän:

2.) Suomessa on pudottu puusta muuta Eurooppaa paljon myöhemmin.

Joskus vuosikymmenen alkupuolella Kalevassa haastateltiin pohjois-pohjalaista metsäkoneurakoitsijaa, joka oli pitkään ollut Ranskassa tuulenkaatoja korjaamassa.

Oli tehnyt havaintoja sikäläisestä maailmanmenosta, ja rakennuskannasta totesi (muistini mukaan) ykskantaan:

-- kaikki talot oli siellä meikäläisittäin purkukuntoisia.

...

peteer kirjoitti...

No joo, myönnetään. Tarpeetonta kansallista itseinhoa meikäläiseltä taas.

- - -
Vielä edellisistä.
Eedenin tanssiravintola on siis esteenä? Kaavamääräyksin ei ehkä pystytä määrittelemään ravintolatoiminnan sisältöjä. Siis esim. tanssitaanko vai ei.

Tilanne tuntuu vertautuvan ns. kaupan suuryksiköiden tuottamiin ongelmiin pienelle vähittäiskaupalle. Kukapa kykenisi perustamaan esim. ruokakaupan jättiautomarketin kylkeen. - Paitsi jos on vastuuntuntoa, tuuria, syvällistä ja pitkää näkemystä alan erikoisyrittämisestä, jollain mystisellä profiililla sellaiselle erityisryhmälle, jota suuryksikkö ei palvele. Kuulemma jossain jotkut kauan sitten puustapudonneet matkustavat satoja kilometrejä päästäkseen juuri johonkin tiettyyn ravintolaan.

Helppoa?

Anonyymi kirjoitti...

Ahaa, ravintola on siis niin vanha, 70 luvulta. Kävelin jokunen viikko siellä, lomaillessani oulussa. Monesti miettinyt kuinka iäkäs paikka voisi olla, päädyin 80 luvun lopulle, mutta pieleen meni. Jospa paikka säilyy, todella upealla paikalla. Toivotaan että yrittäjä siihen löytyisi.

Anonyymi kirjoitti...

Paljonkohan tuo talo mahtais maksaa? Nimittäin iski pieni innostus (ravintoloitsijana) ostaa pois ja laittaa jotain aktiviteettiä pystyyn sinne.

Ja minkähänlaista korjausta/laajennusta siihen olisi mahdollista suorittaa?

Olisi kiva saada vinkkejä mistä ottaa selvää

Reijo Valta kirjoitti...

Kysele kaupungin teknisestä keskuksesta. Ymmärtääkseni kukaan ei tehnyt tarjousta, ja korjaustarpeitakin olisi.

Mukava olisi, että taloon jotakin toimintaa ja tarjoilua tulisi.

Reijo Valta kirjoitti...

Rantaravintola tulee uudelleen myyntiin.

Teknisen lautakunnan esityslistasta:

Dno TEKE: 1582 /631/2009
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut / maa ja mittaus / insinööri

Mikko Tervola 044 7030521 kirjoittaa 24.4.2012:

Yleistä

Kaupunginhallituksen päätöksen (kh 6.4.2009 § 200) mukaisesti Nallikarin entinen rantaravintola asetettiin myyntiin hakuajalla 17.4.2009 – 17.7.2009. Hakijan tuli esittää hakemuksessaan hintatarjouksen lisäksi kohteen käyttösuunnitelma, rahoitus ja aikataulutus. Hakuaikana tekniseen keskukseen saapui kaksi hyväksyttyä hakemusta. Hintatarjousten suuruus vaihteli välillä 1-3333€.

Teknisen lautakunta päätti (10.11.2009 § 549) hylätä kaikki Nallikarin rantaravintolasta hakuaikana saapuneet tarjoukset. Samalla se oikeutti teknisen keskuksen neuvottelemaan ensin Finelty Properties Oy:n ja JT-Service Oy:n kanssa Nallikarin rantaravintolan ostosta sekä heidän tarjouksessaan esittämien ympäristömuutosten toteuttamisesta, mikäli esitetyt ympäristömuutokset todetaan tarkoituksenmukaisiksi alueen maankäytön yleissuunnittelun yhteydessä.
Holstinsalmentien alueen luonto- ja maisemaselvityksessä (Ramboll/Pöyry 2010) rakennuksen pohjoispuolen ranta-alue on luontoarvoiltaan merkittävä, eikä se salli alueen muuttamista esitettyyn käyttöön. Hakijoiden kanssa on järjestetty tapaaminen, jossa asia on todettu.

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut / asemakaavoitus/kaavoitusarkkitehti Timo Lajunen 044 7032416 kirjoittaa
17.4.2012:

Rakennus sijaitsee voimassa olevan asemakaavan mukaisella uimaranta-alueella (VV) jolloin sen käyttötarkoitusta ole asema-kaavassa tarkemmin määritelty, mutta sijainnista johtuen sen tulisi tukea ranta-alueen julkisluonteista käyttöä. Rakennusta varten on osoitettu olevan tilanteen mukainen rakennusala sekä 1000 kem2:n rakennusoikeus ja sitä koskee rakennussuojelumerkintä sr-3. Itäsivulle on varattu pysäköintialue, jonne ajo tapahtuu Nallikarin rantatien jatkeelta (ajo).

Nallikarin alueella on vireillä asemakaavan muutoshanke, jonka tavoitteena on alueen toiminnallinen monipuolistaminen sekä ympäristön ja kaupunkikuvan kehittäminen. Asemakaavan muutoksen pohjaksi on teetetty luonto- ja maisemaselvitys sekä järjestetty arkkitehtikutsukilpailu, jonka tulos on julkistettu kesäkuussa 2011. Kilpailutuloksen pohjalta kehitelty yleissuunnitelma valmistuu kevään 2012 aikana ja se muodostaa lähtökohdan laadittavalle asemakaavan muutokselle. Samassa yhteydessä on mahdollista muuttaa myös ko. rakennusta koskevia asemakaavakaavamerkintöjä sekä sitä palvelevia tontti-, liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä, tuleva käyttötarkoitus sekä Nallikarin maankäytöllinen koko-naisratkaisu huomioiden. Tavoiteaikataulun mukaan asemakaavan muutos tulee voimaan vuoden 2013 alkupuolella.

Asemakaavan muutoksessa rakennus pyritään kytkemään aktiiviseksi osaksi keskeistä rantavyöhykettä, jolloin sen käyttömahdollisuudet paranevat. Rakennuksen asemaa on mahdollista korostaa vielä nykyisestään mm. uimaranta-aluetta kehittämällä sekä ranta-tien varren täydennysrakentamisella, joka käsittää lähinnä majoitusrakennuksia mutta myös erityyppisiä palvelu- ja liiketiloja. Tällöin rakennuksesta muodostuu täydennysrakennettavan rantajakson pohjoinen pääte ja luontevimmillaan sen tuleva käyttötarkoitus monipuolistaa alueen nykyistä virkistys-, liikunta-, ulkoilu- ja matkailupalvelutarjontaa. Ympäristön luonteesta johtuen rakennuksen tulisi liittyä avoimella tavalla ympäristöönsä eikä toiminta saisi aiheuttaa voimakkaita ympäristömuutoksia, häiritsevässä määrin ajoneuvoliikennettä eikä suurta autopaikkatarvetta.

Reijo Valta kirjoitti...

jatk. edelliseen


Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut / maa ja mittaus / asunto-toimenpäällikkö Jukka Kokkonen 044 7032360 ja insinööri
Mikko Tervola 044 7030521 kirjoittavat 24.4.2012:

Nallikarin rantaravintola

Nallikarin rantaravintola sijaitsee Hietasaaressa Oulun kaupungin lahjoitusmaa -nimisen tilan RN:o 1:23 alueella. Alustavan ehdotuksen mukainen vuokra-alue on pinta-alaltaan 4430 m2. Vuokrattavaksi esitetty alue on esitetty liitteessä.

Nallikarin rantaravintola (nykyisin n. 750 m2) on rakennettu 1975 ja sitä on laajennettu 1983 ja 1985. Rakennus on perustettu betonipilareille ja ala- sekä yläpohjan kantavana rakenteena ovat puiset liimapuupalkit ja kantavana pystyrakenteena ovat liimapuupilarit ja puurankaseinät. Rakennus on ollut useita vuosia kylmillään ja rakennuksen käyttöönotto vaatii kokonaisuudessaan mittavan peruskorjauksen. Kaupungin oman alustavan arvion mukaan rakennuksen kunnostaminen entiseen käyttöönsä maksaa noin 800€/k-m2.

Nallikarin maankäytön suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on valmistellut esityksen Nallikarin entisen rantaravintolan myymiseksi ja sekä tarvittavien maa-alueiden maanvuokraamiseksi. Maanvuokrausperusteet perustuvat Toppilansalmen alueen suojelurakennuksille arvioituihin maapohjan luovutushintoihin.

Esitys hakumenettelyksi.

Rakennus asetetaan haettavaksi hakuajalle 1.6.2012 - 31.7.2012 seuraavia myynti- ja vuokrausperusteita käyttäen:
- Rakennus myydään kiinteällä 10 000 € myyntihinnalla.
- Liitteen mukainen maa-alue (4430m2) vuokrataan.
- Maanvuokrasopimuksen kesto on 40 vuotta.
- Maanvuokra perustuu vuokra-alueen asemakaavan mukaiseen rakennusoikeuteen.
- Vuokrausperusteena käytetään 3,14 € / k-m2 / vuodessa vuoden 2012 tasossa, mikä vastaa perusvuokraa 0,173€/k-m2/vuosi.
- Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin 1951 pisteluvulla 100.
- Vuokrauksessa noudatetaan kaupunginhallituksen hyväksymää maavuokralain 5. luvun maanvuokrasopimuspohjaa.
- Vuokralainen vastaa vuokra-alueensa tulevan asemakaavan ja hyväksytyn käyttösuunnitelman mukaisesta toteuttamisesta.
- Maanvuokraa aletaan periä vuoden 2015 alusta lukien.

Reijo Valta kirjoitti...

vieläkin jatkoa

Hakijan tulee esittää hakemuksessaan seuraavat seikat:
- Hankkeeseen osallistuva/ryhtyvä taho/tahot
- Rakennuksen käyttötarkoitus
- Uskottava hankerahoitus (rakennuksen osto ja kunnostaminen)
- Hankkeen aikataulutus.
Hakemukset arvioi tekninen keskus, joka hankkii päätösesityksen
valmistelun aikana rakennusvalvontaviraston, Pohjois- Pohjan-maan museon, elinkeinotoimen ja matkailutoimen edustajien kannanotot hakemuksiin.
Kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta hylätä tarjousta, joka
ei ole täysin hakuehtojen mukainen. Kaupungilla on oikeus olla hyväksymättä yhtään tarjousta.
Tekninen keskus kuulee hakijaa rakennuksen myynnin ja maanvuokrauksen valmistelun yhteydessä.
Seuraavana sivuna kartta
B-liite; vuokra-alue
Päätösehdotus, kaupungingeodeetti Kaija Puhakka:
Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että
Nallikarin rantaravintolarakennus myydään ja liitekartan mukainen
maa-alue vuokrataan seuraavia haku-, myynti- ja vuokrausperusteita käyttäen:
- Rakennus asetetaan haettavaksi hakuajalle 1.6.2012 -31.7.2012
- Rakennus myydään kiinteällä 10 000 € myyntihinnalla.
- Liitteen mukainen maa-alue (4430m2) vuokrataan.
- Maanvuokrasopimuksen kesto on 40 vuotta.
- Maanvuokra perustuu vuokra-alueen asemakaavan mukaiseen
rakennusoikeuteen.
- Vuokrausperusteena käytetään 3,14 € / k-m2 / vuodessa vuoden
2012 tasossa, mikä vastaa perusvuokraa 0,173€/k-m2/vuosi.
- Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin 1951 pisteluvulla 100.
- Vuokrauksessa noudatetaan kaupunginhallituksen hyväksymää
maavuokralain 5. luvun maanvuokrasopimuspohjaa.
- Vuokralainen vastaa vuokra-alueensa tulevan asemakaavan ja
hyväksytyn käyttösuunnitelman mukaisesta toteuttamisesta.
- Maanvuokraa aletaan periä vuoden 2015 alusta lukien.
Hakijan tulee esittää hakemuksessaan seuraavat seikat:
- Hankkeeseen osallistuva/ryhtyvä taho/tahot
- Rakennuksen käyttötarkoitus
- Uskottava hankerahoitus (rakennuksen osto ja kunnostaminen)
- Hankkeen aikataulutus.
Lisäksi tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle,
että hakemukset arvioi tekninen keskus, joka hankkii päätösesityksen valmistelun aikana rakennusvalvontaviraston, Pohjois-Pohjanmaan museon, elinkeinotoimen ja matkailutoimen edustajien kannanotot hakemuksiin.
Edelleen tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että:
- Voittanutta hakijaa kuullaan rakennuksen myynnin ja maanvuokrauksen valmistelun yhteydessä.
- Tekninen lautakunta valtuutetaan tekemään päätös rakennusten
myynnistä ja maa-alueen vuokraamisesta sekä mahdollisista
myynti- ja vuokrausmenettelyn tarkennuksista.
- Kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta hylätä tarjousta,
joka ei ole täysin myyntiehtojen mukainen.
- Kaupungilla on oikeus olla hyväksymättä yhtään tarjousta.
- Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut valtuutetaan valmistelemaan ja
allekirjoittamaan rakennuksen kauppakirja ja siihen liittyvät maanvuokrasopimus sekä tekemään em. asiakirjoihin tarvittavat tekniset muutokset ja korjaukset.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset