perjantai 7. helmikuuta 2014

Teatterissa, Riisuttuna


Reilun kuukauden kuluttua Oulun kaupunginteatteri Pikisalissa saa ensi-illan tanssiesitys Riisuttuna. Koreografi Satu Tuomiston tekemä esitys on saanut etukäteen poikkeuksellisen paljon huomiota. Tammikuun puolivälissä esiteltiin Kalevassa tulevia Oulun musiikkijuhlia ja niihiin kuuluvaa tanssiesitystä. Maaliskuun 15. päivä järjestetään esitys, jossa myös yleisö on riisuttuna. Siis alasti.

Uutinen kirvoitti reilut sata kommenttia. Tulevaa verrattiin muun muassa samassa talossa 1980-luvulla olleeseen Jumalan teatterin esitykseen. Eräästä kommentissa pyydettiin ajattelemaan istuimia ja muita teatterissakävijöitä. "Kangastuolit siellä ryöttyy". Tähän huutoon vastattiin. Pari päivää sitten kerrottiin, että alastonesityksessä yleisön on käytettävä peflettejä. Sellainen kuuluu pääsylipun hintaan. Samalla täsmennettiin ettei muissa tanssiteoksen esityksissä yleisö saa olla alasti.

Eilen Kaleva kertoi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen lukeneen edellisen uutisen tarkkaan. Uutisessa kerrottiin esityksen olevan ikärajaton, mutta lasten pääsevän katsomoon ainoastaan huoltajan kanssa. Tätä Tolvanen piti lainvastaisena.

Kyse ei ollut siitä, että huoltajan läsnäoloa vaadittiin. Tolvasen mukaan ikärajattomuus on laitonta, koska esitys voi olla luonteeltaan "seksuaalinen". Lisäksi Tolvanen pelkää "lasten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin" ja epäilee "sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista".

Tätäkin uutista on kommentoitu ahkerasti. Useimmat tuntuvat erottavan alastomuuden ja seksin toisistaan. Kaikki eivät kuitenkaan, ja jälleen muisteltiin Jumalan teatteria.

Yksi Riisuttuna -teoksen esiintyjistä on kirjailija Essi Kummu. Hän on pitänyt blogia harjoituksista ja kommentoinut ennakkojulkisuutta. Kummu havainnoi muun muassa, että alastomuus tuo levollisuutta.

Mielenkiinnolla odotamme.


* Riisuttuna. Essi Kummu.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset