sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ametistin kirous


Roger Leloup
Yoko Tsuno - Ametistin kirous
suom. Anssi Rauhala
Egmont Kustannus
2013
48 s.


Japanilainen insinööri Yoko Tsuno on yksi Ruudun ja NonStopin suomalaisille tutuksi tekemä sarjakuvasankari. Sarjakuvan luoja ja tekijä Roger Leloup (s. 1933) jatkaa edelleen työtään korkeasta 80 vuoden iästään. Vuonna 2012 jakokertomuksena Spiroussa ja albumina ilmestynyt Le maléfice de l’améthyste oli järjestyksessään 26. Yoko Tsunon seikkailu. Suomeksi viimeisin albumi saatiin syksyllä 2013. Ainoastaan kolme Yoko Tsuno -albumia on kokonaan suomentamatta.

Ametistin kirous alkaa Pietarista Pulkovan lentoasemalta. Emilia MacKinley ja Yoko ovat lähdössä testaamaan uutta lentokonetyyppiä, ja samalla Skotlantiin Emilian kotitilalle. Matkalla kuljetaan Suomen ja Ruotsin yli Norjaan, mutta maisemia näistä maista ei nähdä. Ainoastaan pilviä ja taivasta mahtui ruutuihin.

Tällä kertaa Yoko Tsuno ystävineen pysyy maassa, eikä albumissa tavata vinealaisia lainkaan. Täysin normaaleissa ulottuvuuksissa ei kuitenkaan pysytä, sillä varsinainen seikkailu tapahtui vuodessa 1934. Notaari tuo Emilialle ja Yokolle kirjeet vuosikymmenten takaa, ja kaverukset noudattavat niiden erikoista kutsua.

Aikamatkaan käytetty kone oli Emilian sukulaisen aikaansaannos. Emilian täti olisi pelastettava tuberkuloosilta, johon parannusta ei vielä 1930-luvulla oltu kehitetty. Tähän liittyi albumin nimessä mainittu jalokivi.


1930-luvulla lennetään ajan erikoisuuksilla ja ajetaan urheiluautoilla. Aina Hergén Studioilta 1950-luvulta alkaen Leloup on erikoistunut koneiden ja laitteiden piirtämiseen, ja taito on edelleen tallella. Erilaiset lentohärvelit ja niiden yksityiskohdat ovat albumin nautittavinta antia. Monipolvinen juoni etenee määrätietoisesti kohti onnellista ja oikeudenmukaista loppua.


Matti Mattila on laatinut japanilaisen insinöörin seikkailuista suomalaiset fanisivut. Yoko Tsunon tarkastelu on insinöörimäisen tarkkaa, kuten aiheeseen sopii. Myös Ametistin kirous on sivuilla hyvin tarkkaan analysoitu.


2 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Kahdessa aikaisemmassa kirjoituksessa olen käsitellyt Yoko Tsuno -albumeita:

* Vinean epävakaat koneet
* Robottinainen maan alta

Reijo Valta kirjoitti...

Niin jäi vielä sanomatta, että Leloupilla on uusi albumi Khanyn salaisuus tekeillä, piirrosvaiheessa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset