lauantai 15. helmikuuta 2014

Grytviken, museoammattilaisten kaupunkiEnpä olisi uskonut, että maailmassa on sellainen paikkakunta, jonka koko väestö työskentelee museoalalla. Wikipedia tiesi kertoa, että Etelä-Georgian Grytvikenissä olisi kaksi asukasta ja he molemmat työskentelisivät Etelä-Georgian museossa.

Eteläisellä jäämerellä sijaitsevan Etelä-Georgian Grytvikeniin perustettiin valaanpyyntitukikohta 1904. Muutamien vuosien ajan lähes parisataa miestä huolehti valaiden ja merinorsujen teurastuksesta, saalisten pienennyttyä paikkakunnan väkiluku laski ja laski.

Argentiina valloitti Etelä-Georgian Falklandin sodassa 1982. Britit valtasivat saaren takaisin ja sotilastukikohta Grytvikenissä valvoi alueen koskemattomuutta vuoteen 2001.

Tämän vuosituhannen Grytviken on ollut pääasiassa museokylä. Etelä-Georgian museon perusti biologi Nigel Bonner 1991. Vuonna 2006 museo siirtyi säätiön hoidettavaksi. Tuoreimman vuosiraportin (2012/13) mukaan Etelä-Georgian museossa työskentelee neljä työntekijää ja vaihteleva määrä harjoittelijoita. Wikipedian artikkeli ei siis ole pysynyt ajantasalla.

Kaudella 2012/13 Etelä-Georgian museossa vieraili lähes kuusituhatta asiakasta. Suurin osa heistä tuli risteilylaivoilla, noin 5800. Loput kaksi sataa vierasta tulivat yhdellätoista eri jahdilla.

Etelä-Georgian museo esittelee valaanpyynnin historiaa ja Grytvikin taistelua. Museon kokoelmien reiluun neljään sataan esineeseen voi tutustua myös netissä.

Museo odottaa kävijämääränsä kasvavan kuluvalla kaudella. Ennakkoon odotettiin seitsemää risteilyalusta enemmän kuin edellisellä kaudella (kasvua 11 %). Museon lisäksi Grytvikenissä vierailevat naparetkeilijä Ernst Sheckletonin haudalla.* South Georgia Museum


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset