maanantai 24. helmikuuta 2014

Ihme jäällä

Tänään 1980 varmistui Lake Placidin talviolympialaisissa Yhdysvaltain miesten jääkiekon olympiavoitto. Jännittyneessä suurvaltapoliittisessa tilanteessa Yhdysvaltain olympiakultaa hehkutettiin suurena voittona, "Miracle on Ice, ihmeenä jäällä, sillä maan amatöörijääkiekkoilijoiden joukkue oli lyönyt ylivoimaisena pidetyn Neuvostoliiton mitalisarjassa numeroin 4-3.

Mitalisarjan ottelu Yhdysvallat - Neuvostoliitto käytiin kuitenkin jo 22. helmikuuta 1980. Sarjan toinen kierros oli vielä pelaamatta. Mitalisarjaan oli selvinnyt neljä maata: Neuvostoliitto, Yhdysvallat, Ruotsi ja Suomi. Alkulohkojen keskinäisten ottelujen pisteet seurasivat joukkueiden mukana loppusarjaan. Yhdysvalloilla ja Ruotsilla oli molemmilla piste 2-2 tasapelistään, Neuvostoliitolla kaksi pistettä 2-4 Suomen voitosta. Suomella ei ollut pisteitä mitalisarjan alkaessa.

Mitalisarjan ensimmäisessä ottelussa Suomi kohtasi Ruotsin. Maat pelasivat tasan 3-3. Tänään 1980 käydyissä ratkaisevissa otteluissa pareina olivat Yhdysvallat - Suomi ja Ruotsi - Neuvostoliitto.

Kello 11 paikallista aikaa alkaneessa ottelussa Suomi olisi voinut estää koko ihmeen synnyn. Yhdysvallat tarvitsi kultaan voiton Suomesta. Tasapelillä kulta olisi mennyt Neuvostoliitolle. Suomi pelasi lähinnä pronssimitaleista, hopeaankin oli teoreettiset mahdollisuudet, mutta sen saaminen olisi edellyttänyt erittäin suurimaalisen voiton.

Kolmannen erän alkaessa Suomi johti 1-2. Erätauolla terästäytynyt Yhdysvaltain joukkue tuli vahvasti kolmanteen erään ja sen ensimmäisellä puoliskolla nousi 3-2 johtoon. 56. minuutilla se viimeisteli loppuluvuiksi 4-2. Kulta oli Yhdysvaltojen.

Iltapäivällä 14.30 alkaneessa Ruotsi - Neuvostoliitto ottelussa Ruotsilla oli teoreettiset mahdollisuudet hopeaan. Kahdessa ensimmäisessä erässä itänaapuri heilutti länsinaapurin verkkoa yhdeksän kertaa. Niillä varmistui hopea. Kolmannessa erässä Ruotsi sai kaunistella loppuluvuiksi 2-9.

Ihmettä jäällä voidaan muistella puhtaana urheilujuhlana. Puna-armeijan pelaajat olivat voittaneet kuusi kultaa seitsemissä edellisissä olympialaisissa. Yhdysvaltain korkeakoulusarjoista poimitut pelaajat eivät olleet ennakkosuosikkeja missään mielessä.

Ihme jäällä muistuttaa myös Kylmän sodan ajan Suomen korostuneesta kansainvälisestä roolista. Kun George Bush vanhempi astui virkaansa, yksi ensimmäisistä kollegoista joille hän soitti oli Mauno Koivisto. Sellaista ei enää tapahdu.