perjantai 28. helmikuuta 2014

Liito-oravia kampuksilla


Ylen uutiset kertoivat, että Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla oli vieraillut liito-orava. Yliopiston tiedottaja oli saanut napattua hellyttävän kuvan eläimestä. Yllä oleva yksilö on kuvattu Zvenigorodin biologisella asemalla Venäjällä.

Yliopistojen kampukset ovat yleensä vehreitä keitaita muun rakentamisen keskellä. Lappeenrannan kampus Skinnarilassa kaukana keskustasta on tosin lähes suorassa yhteydessä "vapaaseen" metsäluontoon. Samoihin aikoihin syntyneen Oulun yliopiston kampus Linnanmaalla on samoin tavoin kaavoitettu.

Olen nähnyt liito-oravan kerran. Se tapahtui Jyväskylän yliopiston kampuksella. Orava liisi korkeammalla rinteessä olevan talon katolta matalammalla olevan talon katolle. Vaikka Jyväskylän kampus on keskustan tuntumassa, on sinne useampi viherkäytävä.

Jossakin luontodokumentissa David Attenborough totesi, että on todennäköisempää nähdä kettu Lontoossa kuin niiden "luonnollisessa" ympäristössään Englannin nummilla. Omien kokemusten mukaan tämä pätee useimpiin eläimiin. Hirven olen nähnyt Jyväskylän Kauppakadulla ja joitakin vuosia sitten rusakko oli lähes joka iltainen vieras Oulun kerrostalomme takapihalla.

Kaupungissa eläimetkin elävät pienillä reviireillä, kertoi Attenborough. Siksi niitä on kaupungissa todennäköisempää nähdä. Ja onhan sitä itsekin useammin kaupungissa kuin korpimetsissä samoilemassa.


2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Ketun minä näin kerran Unioninkadulla, Helsingin tuomiokirkon vierellä jolkottamassa. Toisella puolella katua se kulki kuin minä, mutta kunnon kaupunkilaisena kaikkien sääntöjen mukaisesti jalkakäytävää pitkin. Huuhkaja kun lentää yli, se on iso kuin pommikone. Luontoa luonnollisesti vain Helsingissä, en minä niitä täällä kotokylässä ole nähnyt. Linkola sitä paitsi sanoi, että isoja puita Suomessa on vain Helsingin puistoissa.

Reijo Valta kirjoitti...

Töölönlahden rantapuistoja viimeksi kulkiessa pistin merkille huomattavan eläinten jätösten määrän. Kyse ei ollut lemmikkikoirien tuotoksista, niin kuin Oulussa, vaan jostakin aivan muusta. En ryhtynyt selvittämään alkuperää.

Määrä kyllä osoitti, että on ihan mukavaa jos eläinten reviirit ovat laajoja.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset