keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Karun kierros pohjoisessa


Viime perjantaina alkoi Oulusta KaRun, karjalaisen runouden, kierros pohjosessa. Tänään kiertueen suomalais-ugrilaiset runoilijat esiintyvät Vuotsolla, Porokylässä kello 18 ennen kuin kääntävät rekensä (Ford Transitinsa) kohti etelää, Kuhmoa. Suomi-Venäjä -seuran järjestämä kiertue karuilee kaikkiaan kymmenellä paikkakunnalla Suomessa ja Ruotsissa.

Karjalan eri kieliä runomuodossa esittelevällä kiertueella on mukana neljä runoilijaa, vepsäksi esiintyvät Nikolai Abramov, inkeriläissyntyinen, suomeksi kirjoittava Enska Jakobson, livviä puhuva Santtu Karhu ja oululainen "Pyhännän poika" J.A. Mäki.

Kiertueen ensi-ilta Pikisaaressa sujui kotoisissa merkeissä. Esiintymispaikka ei ollut äänentoistoltaan otollisin, mutta hirsipirtti loi autenttisuuden harhakuvaa. Oman mausteensa iltaan toivat yläkerran juhlapirtissä aterioineet yritysasiakkaat, jotka laskua maksaessaan avoimesti purkivat illallisneuvottelujen epäonnistumista ravintoloitsijaan.

Samalla taustalla kaikui livvi ja vepsä.

Rokkipiireistä paremmin tunnetut Karhu (Talvisovat) ja Mäki (Radipuhelimet) osoittivat taitoaan lavarunouden saralla.

Karhun tavoin Petroskoissa asuva runoilijanimi Jakobson (Jevgeni Bogdanov, s. 1973) on Petroskoin valtioyliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden opettajia. Hänen runojaan on julkaistu yhden kokoelman lisäksi Carelia -lehdessä ja antologioissa. Tutkija Bogdanov on perehtynyt L. Onervan runouteen.

Esiintyjistä Nikolai Abramovilla (s. 1961) oli lumoavin nuotti. Kolme kokoelmaa julkaissut Abramov esitti ensin omia runojaan, toista kertaa lavalle noustuaan hän hauskuutti yleisöä Pushkin ja Beatles -vepsännöksillä.

Abramov on vepsäläisen kaunokirjallisuuden aloittaja. Vuonna 1994 julkaistu Koumekumne koume sai kunnian olla ensimmäinen kielellä julkaistu sanataideteos.

Häiriötekijöistä huolimatta, kodikkaat ja mainiot runoiltamat.


Kiertueen jäljellä olevat esiintymiset:

Keskiviikko 18.2. klo 18 Porokylä, Vuotso (Sodankylä)
Torstai 19.2. klo 19 Siida, Inari
Perjantai 20.2. klo 21 Rovaniemi, Canto´s Bar
Lauantai 21.2. klo 14 Kuusamon kansanopisto, Kuusamo
Sunnuntai 22.2. klo 15 Juminkeko, Kuhmo

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset