sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Zeitgeist ja poltergeist


Norjan kirjeenvaihtajamme tiedusteli, mikä on ajan henki Suomessa tällä hetkellä. Laman vai taantuman henki? Kirjeenvaihtaja seuraa kotimaansa tapahtumia muun muassa Seiskan ja Hymyn verkkolehtien välittämien tietojen varassa. Ajassa ja paikassa sisällä elävänä on vaikea erottaa miksi ja missä tarkoituksessa maa on metsään menossa.

Ainakin sellainen Talvisodan henki ("ettei valehtelisi yhdellä kertaa vaan vähitellen") tuntuisi vallitsevan, ettei kansalle tarvitse kertoa kaikkea. Ehkä niin pahimmista skenaarioista selvitään, ja totuus setvitään myöhemmin.

Mutta Hymy.

Ilkka Kanervan tekstiviestikaveri Johanna Tukiainen kertoi Hymyssä, että poltergeist on alkanut vaivata häntä. Siskonsa kanssa Jyväskylässä ollut Tukiainen pyysi yrittäjiä valvomaan pankkien käyttäytymistä.

"Kuulostaa varmaan ihan pimeälle, mutta onhan tämä ihan kamalaa. Ihan kuin jokin poltergeist vainoaisi meitä", Johanna kertoi Hymylle.

Kuten zeitgeist, on poltergeistkin saksan kielestä tulevia sivistyssanoja. Suoraan suomennettuna se tarkoittaa koputtelijahenkeä, joka tiettyyn henkilöön sidottuna, yleensä yöaikaan, saa aikaan kaikenmoisia häiriöitä. Sähköisten laitteiden yleistyminen on lisännyt poltergeist-havaintojen tekoa.

Mainio hakuteos erilaisten yliluonnollisten ilmiöiden taustojen selvittämiseen on Rosemary Ellen Guileyn Encyclopedia of Mystical & Paranormal Experience (Castle Books 1991, ei valitettavasti suomeksi).

Teoksessa pitkin artikkelein esitellään ilmiöitä ja ennen kaikkea näiden ensimmäisiä havaitsijoita ja/tai alkujuuria. Paljon hyödynnetään myös 1960- ja 1970-luvuilla tehtyä tutkimusta aihepiiristä ja kunkin artikkelin lopussa on melko pitkä kirjallisuusviitteiden luettelo.

Luonnollisesti ensyklopediassa on myös artikkeli poltergeistista.

Poltergeistia tuottavalla hengellä on pahat mielessä. Se tuottaa ääniä, liikuttelee esineitä, paukuttelee ovia ja ikkunoita sekä vahingoittaa ihmisiä että eläimiä. Kivi-, sonta- ja muut kummalliset sateet saattavat olla poltergeistia. Ilmiöt alkavat ja loppuvat yleensä äkillisesti.

1970-luvun lopulla parapsykologit Alan Gauld ja A.D. Cornell selvittivät systemaattisesti viisi sataa tunnettua tapausta vuodesta 1800 tutkimushetkeen. Yhtenäisiä piirteitä ilmiöille löytyi vähän, 64 prosentissa tapauksista henki liikutteli pieniä esineitä, mutta muita yli puolet tapauksista kattavia yhteisiä piirteitä ei löytynyt.

Joskus onkin arveltu, että poltergeist olisikin siihen liitytyn henkilön hallitsematonta psykokinesiaa.

Psykologit ovat jo 1800-luvulta alkaen seuranneet (Guiley mainitsee nimet William Barrett ja Frederic W.H. Myers) ilmiötä ja vahvistaneet sen kummittelusta erilliseksi.

Sittemmin psykologit ovat tutkineet myös ihmisiä, joihin poltergeist on kiinnittynyt. Useimmat heistä ovat olleet heikossa hapessa sekä henkisesti että fyysisesti. Tutkituilta potilailta oli havaittu vakavia tunne-elämän häiriöitä ja stressiherkkyyttä. Diagnoosiehdotuksiksi oli kirjoitettu ahdistusta, maniaa, fobioita, pakkomielteitä ja dissosiaatiota.

Parapsykologit Gauld ja Cornell ovat kritisoineet voimakkaasti psykologien käyttämiä testimenetelmiä ja siten vääristyneitä tuloksia, ehkä jotenkin seuraavasti:

Sille vain ei voi mitään, että tosiasia on tämä, ja kun sitä on muuksi väitetty, niin halusin korjata tämän, koska ei kannata faktoista väitellä. Mielipide-eroista jatkotoimien suhteen voidaan väitellä, mutta ei tosiasioista, koska me emme tarvitse enää yhtään epäselvää viestiä ihmisille, jotka ovat muutenkin jo huolissaan.


***

Maailman asioista Hymyn selvännäkijä Sonja "Tamaran tytär" Maunonen on nähnyt, että Barack Obama tullaan murhaamaan.

Toivottavasti känninnäkijä Valta on asiasta paremmin tietoinen -- että ei.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset