keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Walt Disney -näyttely Tennispalatsissa


Helsingin Tennispalatsissa on eilen avattu suuri Walt Disneyn eurooppalaisia taidevaikutteita käsittelevä näyttely. Pääasiassa on kyse 1800-luvun tunnetuista taideteoksista, joihin Disney tutustui Euroopan matkoillaan ja taidekirjojen kautta. Ranskalaisten ja kanadalaisten tekemään suurtyöhön Ylen kulttuuriuutisten mukaan monet museonjohtajat suhtautuivat vaurauksellisesti, ja eivät luovuttaneet teoksiaan näyttelyyn. 'Korkean' ja 'populäärin' sekoittaminen nostatti vanhemmassa polvessa niskakarvat.

Uudempi museonjohtajasukupolvi suhtautuu asiaan jo myötämielisemmin. Helsingissä on esillä joitakin töitä, joita näyttelyn aikaisempiin sijoituspaikkoihin ei ole annettu.

Monesti Disneytä on syytetty satujen ja kuvastojen 'lopullistamisesta', eli 'viimeisen' sanan sanomisesta. Kun Walt Disneyn kuolemasta on kulunut jo yli neljä vuosikymmentä, on voitu nähdä ettei se pitänyt paikkaansa. Disneyn animaatioelokuvat ovat antaneet vaikutteita monille ja kuvat ja tarinat elävät elämäänsä eteenpäin.

Helsingin Sanomien mukaan Helsinkiin tuotu näyttely on vain puolet tuotetusta. Toinen osa käsittelee miten Disney-vaikutteet näkyvät nykytaiteessa. Ehkä tuo toinenkin puoli joskus Suomessa nähdään.

Näyttelyn uutisena on esitetty Suomi-kytkös: Disney harkitsi Sibeliuksen Tuonelan juotsenen ottamista osaksi Fantasiaa, mutta lopullisesta se jäi.

Näyttelystä olen lehtitietojen varassa, Oulusta on etelään pitkä matka. Onneksi läänintaidetoimikunta tukee täkäläisten taiteilijoiden näyttelyihin tutustumismatkoja.

Ja onneksi on internet. Disneyn animaatiofilmien luonnokset, piirrostaustat ja läpinäkyvälle sellofaanille liikkeen aikaansamiseksi tehdyt kuvat on aikoinaan kaupattu keräilijöille.

Näitä esittelee blogissaan Cowan Collection: Animation and Comic Art Robert Cowan. Yllä oleva Bambin metsäpalokuva on hänen kokoelmistaan (ja tietysti (c) Disney).

Näihin osaltaan perustuu Tennispalatsin näyttelykin. Jos ette Helsinkiin pääse, niin poiketkaan Cowanin kokoelmissa. Siellä ei valitettavasti eurooppalaisia esikuvia ole esillä, mutta Disney-tuotantoa kuitenkin.


* Walt Disney ja Euroopan taide. Taidemuseo Tennispalatsin sivu.
* Disneyn eurooppalaisvaikutteet näytteillä Tennispalatsissa. Harri Römpötin juttu Hesarissa.
* Disney-näyttely avattiin tänään Helsingissä. Ylen uutinen
* Walt Disneyn ihmekammari. S. Santikko Kvaak.fissä.
* Cowan Collection. Bambi-elokuva-sarja

Tietenkin löytyy myös näyttelystä julkaistu kirja:

* Walt Disneys wunderbare Welt und ihre Wurzeln in der europäischen Kunst (2008)
* Once Upon a Time: Walt Disney: The Sources of Inspiration for the Disney Studios
* Näyttelyn yhteydessä saatavissa myös suomeksi.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Tuolla muutamia kuvia Pariisin näyttelystä, keskustelua aiheesta Kvaakissa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset