sunnuntai 6. joulukuuta 2009
Piereskely ilmastonmuutoksen edistäjänä
Eilen Wikipedian etusivulla kysyttiin, että "tiesitkö ihmisen päästävän tutkimusten mukaan keskimäärin 13,6 pierua vuorokaudessa?" En tiennyt, enkä ihan noin suureksi olisi osannut määrää veikata.
Sen kuitenkin tiedän, että suolikaasut ovat osa maailman ympäristöongelmaa. Asiastahan on keskusteltu laajalti lehmien yhteydessä. Maailman lehmät päästelevät kaasuja niin, että merenpinnat uhkaavat nousta.
Eräät tiedemiehet ovatkin esittäneet, että tulisi kehittää geeniteknologian avulla uudenlainen nauta. Hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä tuottava peräaukkokaasuttelu saataisi kuriin korvaamalla nykyinen suolisto kengurun vastaavalla. Kengurun kaasueritys ei sisällä ilmastolle haitallisia tuotteita.
Nisäkäsolentoina myös ihmisten päästöt sisältävät hiilidioksidia ja metaania. Määrät vaihtelevat suuresti, enimmillään pieruista voi olla yli puolet näitä ilmastonmuutosta edistäviä aineita.
Huomattava on, että metaania tuottaa ainoastaan joka kolmannen ihmisen suolisto. Hiilidioksidia sen sijaan tuottaa jokainen.
Ihmisen keskimääräinen päiväpäästö vaihtelee sekin suuresti, puolesta aina kahteen litraan. Pääasiallisesti rumpsautukset sisältävät hajuttomia, ilman sisältämiä ainesosia (vety, typpi, happi). Haisevan osuuden pierukaasuun tuottaa elimistön pieneliöt, suoliston fauna ja floora. Erityisinä pieniä rikkipitoisuuksia (hajua) ihmisflatukseen tuottavina eliöinä mainitaan paksusuolen E. coli-, klebsiella- ja clostridium-sukuiset bakteerit.
Ruokavaliolla on suuri merkitys ilmastonmuutosta edistävien kaasujen suolituotokselle. Runsaasti yksinkertaisia hiilihydraatteja sisältävät ruoat (liha, kala, marjat, pähkinät, kananmuna) synnyttävät lopputuotteen tuotannon yhteydessä vain vähän hiilidioksidia. Sen sijaan paljon monimutkaisia hiilareita sisältävät ruoat (pavut, porkkanat, rusinat, banaanit, sipulit, maito) ovat varsinaisia hiilidioksidin tuottajia.
Ihmisen hiilidioksidin tuotannon kannalta kasvisruokia tulisi siis välttää, ja suosia lihaeväitä. Näin erityisesti metaania tuottavien ihmisten, koska heidän pierunsa saattaa aiheuttaa pienissä tiloissa räjähdysvaaran.
____________________
Kirjoittaja haluaa osoittaa tällä, että ilmastomuutos ja siihen liittyvät ongelmat ovat erittäin monisyisiä. Ei siis liene ihme, että tutkimuslaitoksissa keskustellaan ennen kerätyn faktan julkistamista miten siitä pitäisi kertoa.
(Kuvassa kuuluisa pierutaiteilija Joseph Pujol (1857-1945), joka viihdytti yleisöä 1887-1914 mitä erilaisimmilla äänimaailmoilla. Pujol soitti peräpäällään huilua ja tuotti muun muassa tykkitulen ja ukkosen ääniä. Hän pystyi myös sammuttamaan kynttilän usean metrin päästä. Eräässä suosituimmista esityksistään hän matki maatilan eläinten ääniä. Huippukohtana oli hänen näkemyksensä vuoden 1906 San Franciscon maanjäristyksestä.)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
5 kommenttia:
Anteeksi Reijo mahdollisen totaalinen asiattomuuteni, mutta eikö tämä tarkoita sitä, että jos kansanedustajan työpäiväksi arvioidaan se normaali kahdeksan tuntia, niin yhteensä he piereskelevät yli 900 kertaa työpäivässä.
Jättävät vain noin 1800 vapaa-ajalleen!
Sitäkö varten me heidät sinne äänestimme?
Johan sattui sopivasti, kun juuri pähkäilin näitä pieruasioita ja niiden merkitystä erilaisten ruokavalioiden ilmastovaikutuksiin. Tuo kengurujuttu oli ihan uutta tietoa minulle.
Riku: näin lahjomaton ja korruptoimaton matematiikka näyttäisi osoittavan. Samalla kaavalla laskien illalla Linnan juhlissa pieraistaan yli 4500 kertaa. Liekö sellainen kohteliasta itsenäisyyttä ja sotaveteraaneja kohtaan? :)
Niko: pari vuotta sitten pikku-uutisia aiheesta oli. (ks. esim. Quest to make cattle fart like marsupials). Googlaus "kangaroos can't fart" auttaa ainakin asian tiimoilta vitsaulun löytämistä.
Sen verran pitää korjata, että tarkoitus on siirtää kengurujen suolistobakteerikantoja nautoihin, ei geenien kanssa pelata.
Itse olen kirjoitellut lehmien piereskelystä:
http://biologi-jari.blogspot.com/2009/03/vaikeat-ekologiset-ruokavalinnat.html
Kyllä se lehmien suolistokaasutuotanto on niin suurta, että ilmastonmuutoksen kannalta on parempi syödä kasviravintoa kuin liharavintoa, vaikka ihmistä kasviravinto saattaakin pierettää enemmän.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikesta huolimatta!
Kiitos kommentista.
Laitan tämän vielä suoran linkin Jarin kirjoitukseen: Vaikeat ekologiset ruokavalinnat.
Tällainen tieto jutusta löytyy nautojen päästömääristä: "Yksi lehmä tuottaa metaania noin 110 kg vuodessa. Lehmien osuus kaikista maapallon kasvihuonekaasupäästöistä on 4 %."
Lähetä kommentti