torstai 27. toukokuuta 2010

Barack Obaman sarjakuvaelämäkerta


Yhdysvalloissa sarjakuvat ovat olleet marginaaliin jäämässä oleva viihteen laji. Yllättävää nostetta ala sai Barack Obamasta, Hämähäkkimiehen numerosta #583 otettiin koko joukko painoksia, se vietiin suorastaan käsistä, koska lehdessä seikkaili myös tuleva presidentti.

IDW Publishing tarttui pinnalle nousseeseen aiheeseen tekemällä molemmista presidenttiehdokkaista sarjakuvaelämäkerrat. Tarinaa jatkettiin Obaman presidenttitiellä ja ensimmäisillä sadalla päivällä virassa.

Jeff Mariotten käsikirjoittama ja Tom Morganin piirtämä Obamasta kertova elämäkerta (Barack Obama, The Comic Book Bibliography, 2009) on hankittu Oulun kaupunginkirjaston kokoelmiinkin. Teoksessa on samoissa kansissa kaikki kolme tehtyä sarjakuvalehteä.

Elämäkertana tai sarjakuvana ei tällainen tilaustuote suuria tavoittele. Elämän kuvauksessa keskitytään pääasiassa vaalitaisteluun, lapsuus ja aikaisempi poliittinen ura kuitataan melko nopeasti.

Sarjakuvakerronnan keinoja käytetään, sanoisinko, maltillisesti. Paljon on puhuvia päitä kertomassa, suuria kuplia täynnä tekstiä. Monet asennot ja ilmeet ovat uutisista ja television välittämästä kuvastosta tuttuja.

IDW:n Obama-sarjakuva lienee ollut joltisenkin suosittu, sillä presidentin uraa on seurattu näinkin pitkään. Kustantaja kehuu sivuillaan viidettä painosta.

Ajassa tehtynä viimeiseen jatko-osaan ei ole voitu rakentaa aikaisempien osien mukaista "kaikki tapahtunut johtaa vain tähän yhteen päämäärään" rakennetta. Teknisestikin se on heikoin. Sadan ensimmäisen päivän perusteella kuitenkin päädytään lopuksi toteamaan, että "yes, we can" vaikuttaa enemmän lupaukselta kuin sloganilta. Kidutus on ainakin loppunut.

Nähtäväksi jää saako sarjakuvatarina vielä jatkoa. Mikä lienee seuraava taitekohta Yhdysvaltain presidentin uralla?


* * *

Presidentin puoliso Michelle Obama on aloittanut helmikuussa 2010 omat sarjakuvaseikkailunsa. Kustantajana Bluewater Productions, sarjakuvalehden nimenä Female Force: Michelle Obama.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostava kirjoitus! Tuolla näyttäisi olevan lisää Obama-sarjakuvista:
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/tarkastaja/111304/

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitti vinkistä. Kaikenlaista muutakin Barbaari-Obamaa näyttäisi olevan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset