maanantai 10. toukokuuta 2010

Yhdenlainen metamorfoosi


Tiedeuutisten mukaan geenejä saattaakin siirtyä eliöltä toiselle. Aihetta on pitkään pohdittu ja geenejä muokkaamalla ihminen on siihen pystynyt. Mutta nyt on saatu todisteita, että vastaavaa tapahtuu luonnossakin.

1800-luvun lopulla yksi pilapiirrosten suosikkiaihe oli irvailla evoluutiolle. Apinan ja ihmisen suhteiden pohdinnan lisäksi yksi useammasti toistunut teema oli krokotiilin synty.

Koiranomistaja nukahtaa ja nokosten aikana käärme nielaisee koiran. Herättyään omistajan hämmästykseksi talutushihnan päässä onkin jalallinen käärme - krokotiili.

Töpfferiana -blogin Antoine Sausverd on jäljittänyt "jalallinen käärme"-juttuja sarjakuvissa. Lähtökohtanaan hänellä on Benjamin Rabierin vuonna 1920 Le Journal amusantiin tekemä sivun juttu.


Kiinnostuksen aiheeseen on herättänyt tietenkin Hergé ja Tintti, ja piirtäjien keskinäinen suhde. Afrikassa Miloun nielaiseen boa ja Tintti luulee koiransa olevan jo mennyttä. Mutta sitten käärmeestä yllättäen ilmestyvät jalat!

Ideavarkaus osoittautuukin piirtäjältä toiselle kulkevaksi jutuksi. Sausverd esittelee l’imagerie Pellerinin tuotantoa vuodelta 1896. Mäyräkoira uudelleensyntyy (Métempsychosis) uudenlaiseksi otukseksi, joka metsästäjälle myös tuntuu kelpaavan.

Havaintonsa blogissaan jaettua Sausverd sai lisävinkkejä. Nykyaikaisen sarjakuvan isänä (pitkään) pidetty R. Outcault oli marraskuussa 1894 tehnyt The New York Worldiin samalla idealla sivun sarjiksen "Uusien lajien synty, tai krokotiilin evoluutio selitettynä".

Vieläkin vanhempia kerrottiin olevan. Belgiassakin oli vastaava julkaistu vain muutamia päiviä ennen Outcaultia. Ja sitäkin ennen täytyi joitakin esikuvia olla, blogissa vanhimmasta löydetystä pääteltiin.

Hergé Tintti Afrikassa -albumiin yhdisti kaksi tunnettua käärmevitsiä. Sen jälkeen kun Milou tuli pelastetuksi boan vatsasta, Tintti laittoi käärmeen nielemään omaa häntäänsä. Tämä oroborus-symboli (kreik. οuροβóρος, hännänsyöjä) on yhtä vanha, ellei vanhempikin kuin ihminen.

Ideat on tehty kierrätettäviksi ja uudelleen keksittäviksi. Niin populaarikulttuurissa kuin tieteessäkin, ja kaikessa muussa siltä väliltä.

* Töpfferiana: « Le serpent à pattes » par Benjamin Rabier. - siellä yllämainitut sarjakuvat kokonaisina.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset