lauantai 26. helmikuuta 2011

Taro Okamoton Aurinkotorni

Wikimedia Commons/Ryan McBride

Tänään on kulunut sata vuotta japanilaisen kuvanveistäjä Taro Okamoton (k. 1996) syntymästä. Okamoto opiskeli Pariisissa ja nousi maailmanmaineeseen monien 1950-luvulla. Surrealistin ja avantgarde-taiteilijan tunnetuimpia töitä on Osakan maailmannäyttelyyn vuonna 1970 valmistunut Aurinkotorni.

Nykyisyyden aurinko
Wikimedia Commons/Chris Gladis
Tornissa on kolme aurinkoa. Ylimpänä tulevaisuuden, sen alla nykyisyyden ja taustalla menneisyyden aurinko. Nykyisyyden kasvot ovat muodostuneet yhdeksi 1900-luvun ikoneista.

Torni on 70 metriä korkea ja jalustan halkaisija kaksikymmentä metriä.

On vaikea ajatella, että teos on samalta vuodelta kuin Suomen Maaseudunpuolueen suuri vaalivoitto, yli neljänkymmenen vuoden takaa.

Perussuomalaiset olivat katsoneet tarpeelliseksi vaaliohjelmassaan ottaa kantaa myös taidepolitiikkaan. 1970-luvulla kaikilla puolueilla oli toki kulttuuripoliittiset ohjelmansa, ja niihin kirjattuna erilaisia tavoitteita. Useimmissa puhuttiin taiteen edistämisestä ja rahoituksen turvaamisesta.

Sittemmin sellaiset eivät ainakaan julkisuudessa suuremmin olleet, paitsi persujen eilen julkistettu. Karri Kokko kirjoitti ohjelmasta oleellisen: hohhoijaa.

Tällaisen nykyisyyden auringon alla siis ollaan. Halutaan päättää millaiselle taiteelle ei pitäisi rahaa antaa.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Turhan synkistellen illalla persujen ohjelmasta kirjoitin. Onneksi on ystäviä, jotka asioiden hyviäkin puolia valaisevat. Sari nimittäin hoksautti, että persut ajavat televisioon lisää korkealaatuista kulttuuriohjelmaa mm. dokumenttien, teatteriesitysten tai konserttien muodossa.

Hyvä!

Tosin vaade oli esitetty vain Yleisradiolle, mutta voitaisiinhan samaa edellyttää myös kaupallisilta kanavilta kun niiden toimilupia uusitaan seuraavan kerran. Että pitää olla korkealaatuista kulttuuriohjelmaa mm. dokumenttien, teatteriesitysten tai konserttien muodossa jotta saa Suomessa televisio-ohjelmaa lähettää.

Pois amerikkalainen hapatus! Alas Kauniit ja rohkeat! Kaikille kanaville samanlainen profiili kuin Teemalla jo on.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset