maanantai 23. toukokuuta 2011

Ohjeistusta kansanedustajille


Merikoskikerhon kulttuurikeskustelurupeama ei kulkenut ihan niin synkissä vesissä kuin eilen ennakolta maalailin. Osaltaan tähän vaikutti osanottajakato, hallitusneuvottelut ja muut menot pitivät kansanedustajia kiireisinä. Tilaisuuden juontanut Matti Rossi kertoi harkitun, että koko tilaisuus peruttaisiin ja pidettäisiin myöhemmin, kansanedustajille paremmin sopivana ajankohtana.

Tilaisuus kuitenkin pidettiin uusin painotuksin. Luultavasti painoarvoltaan suuremmiksi arvioidut mieskansanedustajat eivät olisi myöhemminkään kulttuuripoliittista paneelia aikatauluunsa saaneet mahdutettua.

Kolme kansanedustajaa oli paikalla, keskustan toista kautta aloittava Mirja Vehkaperä ja uudet kasvot sosialidemokraattien Tytti Tuppurainen ja perussuomalaisten Pirkko Mattila. Lisäksi puheenvuoron saivat vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja vihreiden Harri Kononen.

Kukin alkupuheenvuorossaan viisaasti korosti taiteen itseisarvoa, ja sitä ettei poliitikkojen tulisi sisältöihin puuttua. Perussuomalaisten Mattila piti puolueensa paljon puhuttanutta ohjelmaa vaalien alusaikaan kuuluvana, eikä siihen enempää puututtukaan.

Kulttuurilla sen sijaan nähtiin paljon välineellisiä arvoja. "Voimavara" ja "voimaannuttava" sanat kuultiin useampaan kertaan. Taiteen opetuksesta puhuttiin paljon, ovathan kaikki kolme kansanedustajaa saaneet ennen eduskuntaa palkkansa koulu- tai oppilaitoksista. Samoin kulttuurin vanhuksia ja sairaita ilahduttavasta ja elähdyttävästä vaikutuksesta.

Keskustelutilaisuus oli uudelleenmuotoiltu evästystilaisuudeksi. Oululaiset kulttuurialan toimijat kertoivat huolistaan ja toiveistaan, ja kansanedustajat kuuntelivat. Koko tilaisuuden aloitti pääsihteeri Ulla Lassila Oulun läänin taidetoimikunnasta puhumalla alueellisen kulttuuritoiminnan ajelehtelimisesta. Viimeisimman organisaatiomuutoksen jälkeen rooleja toimintavastuita ei ole saatu paikoilleen.

Useammassa puheenvuorossa korostettiin, että edellisen hallituksen aikana on todella runsaasti selvitetty ja tutkittu. Nyt olisi tekojen ja päätösten aika.

Tarja Cronbergin ehdottamasta taiteilijoiden työttömyysapurahasta käytiin oma puheenvuorokierros. Vehkaperä melko uskottavasti lupasi oman puolueensa arvioivan uudelleen kantansa, tosin tuskin kannanmuutoksella on vaikutusta taiteilijoiden kukkarossa saakka.

Kovasti toivottiin lisää työtilaisuuksia taitelijoille, tarjottiin tuotteistamisapua ja lisämahdollisuuksia vapaalle kentälle. Esimerkkinä käytettiin vaikkapa esiintymisiä hoitokodeissa ja palvelutaloissa. Yleisöstä epäsuorasti muistutettiin, että nämä paikat usein toivovat ja pyytävät ohjelmaa, mutta harvoin ovat niistä valmiita maksamaan.

Lisäksi kansanedustajia varoitettiin Valtion taiteen edistämiskeskuksesta. Kulttuuriministeri Wallin jätti esittelemättä asian eteenpäin, mutta se saattaa tulevalla kaudella tulla uudelleen esille. Sille ei pitäisi tukea antaa.

Pöydän ääressä vasemmalta alkaen Tuppurainen, Vehkaperä, Mattila,
 Rossi ja Sarkkinen.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset