tiistai 24. toukokuuta 2011

Vihreä, värien musakki

Eilen illalla kuuden aikoihin alkoi sataa. Lempeää, kesäistä sadetta. Näytti kuin jokainen maahan lankeava vesipisara olisi muuttanut maisemaa vihreämmäksi, entistä vihreämmäksi. Kevään kevyt vihreä muuttui kohti syvempää kesäistä väriä.

Mainiossa väritietopankissa coloria.netissä vihreää kuvaillaan neutraaliksi ja passiiviseksi väriksi. Vihreä on kuin musakkia, jotakin taustalla olevaa johon tavallisesti ei kiinnitetä huomiota.

Eilen oli se hetki, jolloin luonnon taustaväritys muuttui.

Muuttuessaan se tuli hetkiseksi näkyväksi.


Vihreään, kuten muihinkin väreihin, liitetään monia jopa toisilleen vastakkaisia käsityksiä. Vihreä nykyisin liitetään moniin markkinoitaviin, ihmisille tykö tuotaviin asioihin: vihreä puolue, vihreä tee, vihreä sähkö, vihreä maili, vihreä kampa, vihreä parsa jne. Näiden jatkoksi Google on suosituksissaan asettanut vihreät baretit.

Vihreä on elämän symboli, arsenikin värinä se on myös tappavan myrkyn väri. Vihreä on rauhallisuuden, pysyvyyden, kliinisyyden ja turvallisuuden väri, mutta myös muutoksen ja sattumanvaraisuuden väri.

Voidaan näyttää vihreää valoa, mutta myös haudata asia vihreän veran alle. Voi päästä vihreälle oksalle tai tulla luokitelluksi ihan vihreäksi.

Vihreä vallankumous voi pyrkiä nälänhätien poistamiseen, ekologisempaan elämäntapaan siirtymiseen tai Gaddafin pitämiseen vallassa Libyassa.

Vihreä kirja voi olla Gaddafin kannattajan ideologinen tuki, Euroopan unionin keskustelualoite tai vaikkapa viherrakentamisen hankinta- ja osoitehakemisto.

Luonnon vihreä ajatusviiva on Jyrki Paaskosken toimittama teos Punkaharjusta (SKS 2005).


Kirjahyllyssä oleva Kauri Mikkolan ja kumppaneiden teos Perhosten lumo (Tammi 2005) on kansiltaan pääasiassa vihreä. Sen mukaan Suomessa esiintyvistä perhosista siiviltään kokonaan vihreä on Ahvenanmaan tammimetsissä harvakseltaan esiintyvä heloyökkönen (Bena bicolorona).

Nyt unten maille. Ennen kuin pienet vihreät miehet tulevat.

3 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Kaunein on se kevään hetki, kun lehdet puhkeavat ja ovat hetken aikaa helakan vihreitä, kunnes myöhemmin muuttuvat tummemmiksi. Tänä vuonna sitä ei täällä oikein ollut, kun tuli kylmempi ajanjakso väliin ja muuttuivat alun jälkeen jopa kellertäviksi.

Sen verranhan minun täytyy irvailla, että kovin jälkeenjääneeltä vaikuttaa pohjoinen tässä - täällä etelässä kai pelätään jo syksyä.

Reijo Valta kirjoitti...

Se on totta, hitaammin ilma- ja muutkin virtaukset pohjoiseen saapuvat. Vasta kerran syksystä olen kuullut täällä vitsailtavan.

Reijo Valta kirjoitti...

Lisättäköön vielä, että menneen kevään yhdeksän hetkeä on Aurinkomorsian runoksi viime yönä muotoillut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset