maanantai 30. toukokuuta 2011

Valtakunnallinen antennipäivä


Tänään vuonna 2007 vietettiin valtakunnallista antennipäivää. Noita tv- ja radiolähetyssignaalien sieppaajia muistettiin omalla päivällä vain kerran, kyse oli digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymisestä ja haluttiin kansalaisia muistuttaa siitä mistä lähetykset kotitelevisioon tulevat. Digisiirtymän yhteydessä joidenkin paikkakuntien lähettimien sijaintia muutettiin, tällä valtakunnallisella päivällä tehtiin paremmin tiettäväksi, että antenni pitäisi oikeaan suuntaan laittaa osoittamaan.

Analogisten lähetysten aikaan antennin suuntaaminen oikein oli lähetysten seuraamisen kannalta erittäin tärkeää. Pienikin virhe saattoi television näyttämään ainoastaan häiriöitä.

Antennien suuntaaminen ja virittäminen olivat kaikille tuttua puuhaa. Lukuisat on ne sketsit ja pilapiirrokset joissa kuvataan virittämisen kommelluksia.

Digitaalisten lähetysten aikaan vastaavaan ei enää ole tarvetta. Antennisignaalin ei tarvitse enää olla niin voimakas moitteettoman kuvan seuraamiseksi ja katolle niitä riittää yksi. Aivan merkityksetön suuntaaminen ei nykyisinkään ole, osa kanavanipuista katoaa tai pikselöityy jos vaikka tuuli pääsee antennia pyörittelemään.

Valtakunnallisesta antennipäivästä ei siis tullut vuosittaista perinnettä. Ehkä jokavuotinen viettäminen toisi päivään mukaan niin sanottuja foliohattupiirteitä.

Ajankohta olisi sopiva, etenkin kesälomakauden alussa mökkien tv-asioista voisi muistutella. Että se syksyllä talven kylmillään olevaan lomanviettopaikkaan jätetty plasma-tv on luultavasti jäätynyt ja käyttökelvoton.


* Pientalon antenniopas (pdf). Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset