tiistai 11. syyskuuta 2012

Viikonloppu Göteborgissa


Robert Meriruoho
Göteborgilainen viikonloppusatu
Sammakko 2012
78 s.


Kustannusosakeyhtiö Sammakko ja kirjan kansikuvassa oleva iäkäs puistojen mies yhdistelmänä saavat ajattelemaan, että tuossa on teos johon on tutustuttava tarkemmin. Sivulta seitsemän alkaa ensimmäinen runo ja se vetäisee mukaansa. "Isänmaa soitti tänne eilen / ja kertoi et mun homma ei toimi ..." Luen toisen osaston alkuun saakka ja vasta sitten alan ottaa selvää kenestä ja mistä on kyse.

Ruotsinsuomalainen Robert Meriruoho (s. 1989) on syntynyt Tukholmassa ja asunut Göteborgissa. Molempien kaupunkien yliopistoissa hän on opiskellut kieliä ja filosofiaa, hän on poikennut Suomessa Turussa ja Oulussa erilaisissa hanttihommissa, kirjan takakansitekstin mukaan hänet on viimeksi tavattu haudankaivajana Färsaarilla. Göteborgilainen viikonloppusatu on aikaisemmin julkaistu Ruotsissa (Finn-Kirja 2010), sivumäärän perusteella suomalainen laitos on edeltäjäänsä laajempi.

Tunnen hieman pettymystä kun kannessa oleva mies ei ole runoilija itse. Kannen kuva on huolella valittu, se johdattaa runojen tunnelmaan hyvin. Charles Bukowski on kirjoittajalle tuttu ja tärkeä.

Göteborgilainen viikonloppusatu on kolmen päivän, kolmen osaston mittainen. Perjantai, lauantai ja sunnuntai. Tunnelmien vaihtumiset ovat reihakkaita viikonloppuja viettäneille tutut.

Meriruoho haistaa elämän raadollisuuden nopeasti. Tunnistamisesta puuttuu leipääntyminen ja kyynisyys, raadollisuus saa runoilijan tarkentamaan ja julistamaan omaa elämänfilosofiaansa. "Ei kerrostaloja / Ei autotalleja / Ei autoja / Ei kallista julkista liikennettä / Ei julkisia väittelyjä / Ei vaikenemista / Ei rajoja ... Ja illan päätteeksi nukahdat kenen viereen haluat. / Kysyt: kysyt mikä sinun nimi on?"

Lauantaina ja sunnuntaina ei olla enää "viiskymppisten pubiruusujen" seurassa, vaan jonkun paljon tärkeämmän. Toinen ja kolmas osasto kavaltavat nuoren miehen. Raadollisessa maailmassa selviää rakkauden avulla. 

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset